Zima je stigla, a koje je najjeftinije grejanje na struju ?

article

 

Grejna sezona je uveliko počela, a da li su vam i računi za struju i grejanje viši? Svake godine ista priča. Računa se, preračunava, sabira, oduzima i na kraju se opet postavlja pitanje kako se dobro ogrejati u toku zimske sezone, a da što niži budu računi za struju.

Domovi koji imaju centralno grejanje znaju šta ih čeka ove zime, računi su tokom cele godine isti i priča je gotova. Oni kojima je grejenje na struju ove zime opcija prvo razmišljaju o tome kakva će zima bit ii da li će morati dodatno da zagrevaju svoje domove.

Može se s pravom reći da se sa grejanjem na struju nikad ne zna. Neočekivano visoki ili niski računi nisu nepoznanica za naše sugrađane, ali uvek se razmišlja kako ipak uštedeti. TA peći mogu biti veoma isplative u stanovima manjih kvadratura, ali ako je izolacija slabija i ako stolarija nije novije generacije, onda će morati TA peć da pokaže svu svoju snagu tokom grejne sezone.

Svakako, najveću uštedu električne energije doneće vam toplotne pumpe, ali da biste nešto dobili, najpre morate nešto i da uložite. Tako, na primer, da bi se ugradila toplotna pumpa vazduh voda u vašem domu, neophodno je izdvojiti veću količinu novca koja se kasnije višestruko isplati.
 

Ovakvu računici potvrđuju brojni korisnici u našoj zemlji, a da su toplotne pumpe sve traženije pokazuje tržište i inženjeri i preduzeća koji se bave ugradnjom ovih sistema za grejanje. Investicija u toplotne pumpe se isplati za četiri do pet godina, pa ako se još uvek dvoumite oko toga šta raditi, razmotrite uštedu koju vam omogućavaju ovi sistemi za grejanje.
 

Ulaganja u sisteme za grejanje na struju
 

Na prvom mestu i svakako najpovoljnija investicija kada je grejanje na struju u pitanju jeste TA peć. Prednost TA peći jeste u tome što se za vreme jeftine tarife, tj. tokom noći akumulira toplota, a tokom čitavog dana ova peć može da emituje toplotu.

Međutim, da bi se isplatilo ulaganje u određene sisteme za grejanje, treba imati na umu nekoliko značajnih faktora. Tako, na primer, površina objekta je važan uslov za odabir grejnog tela. Treba razmotriti i kakvo je stanje sa izolacijom vašeg doma, ali i kakva je stolarija. Ako imate PVC prozore i ako je stolarija odlična, a pritom vam je stan oko 30 metara kvadratnih, onda je ulaganje u TA peć i te kako isplati.

Međutim, postavlja se novo pitanje. A šta ako ipak ne punite TA peć tokom noći? E onda ne očekujte da ćete biti srećni kada vam računi za struju stignu. Doduše, kada stignu računi niko nije srećan, ali da ne biste bili iznenađeni cifrom na računu, onda pomislite da li je TA peć idealno rešenje za vaš dom.

Zato je najbolja i i najisplativija investicija grejanje po principu toplotnih pumpi. Toplotne pumpe možda jeste skupo ugraditi, ali za nekoliko godina bićete zahvali što ste se odlučiti za ovaj poduhvat. Zato se s pravom može reći da je ugradnja toplotnih pumpi pametna investicija na duže staze. Zimi greju, leti hlade, toplotne pumpe su idealne za svačiji dom!

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...