Vertikalna šuma Stefana Boerija

article

 

Pet godina nakon početka gradnje, u Milanu je završena realizacija jedinstvenog arhitektonskog i inženjerskog poduhvata, rezidencijalnog kompleksa Bosco Verticale, studija Stefano Boeri. Dve kule, visina 80 i 112 metara nude 113 stanova sa izuzetnim pogledom na grad ali ono što ovaj projekat razlikuje od drugih je koncept koji spaja gradnju visokih objekata sa intenzivnim ozelenjavanjem urbanih zona. Pomenute kule su sada dom za preko 900 stabala drveća i 15.000 sadnica žbunja i cveća što je ekvivalent flori jednog hektara šume. Samim tim, kule predstavljaju poseban ekosistem zahvaljujući kom stambene jedinice poseduju jedinstven kvalitet i komfor.

 

Rezidencijalni kompleks Bosco Verticale

 

U sastavu svakog stana je vrt koji štiti unutrašnji prostor od buke, prašine, vetra i direktne sunčeve svetlosti. Projektanti uveravaju da ovakav koncept projektovanja objekta, kao celine koja je u direktnom dodiru sa prirodom može doprineti smanjenju zagađenosti u gradovima. Pored toga, smatraju da se na taj način povećava biodiverzitet gradske sredine jer će stanište površine 40.000 m2, koliko zauzima vegetacija, privući mnoge ptice i insekte. Istovremeno, u okviru stambenih jedinica nastaće umereno vlažna mikro-klima, bogata kiseonikom.

 

 

 

Jedan od veoma značajnih aspekata projekta su sadnice, koje su pažljivo birane na osnovu karakterstika prostora koje su im potrebne za normalan razvoj. Procesi selekcije i pozicioniranja su trajali više od dve godine. Uzgajane su posebno za svoju buduću namenu i postepeno prilagođene svom budućem staništu. Zahvaljujući vrstama koje su zasađene, kule će imati večno promenljiv izgled, prilagođen godišnjem dobu što dodatno doprinosi atraktivnosti rešenja.

 

 

 

Konsultanti iz čuvene inženjerske kompanije Arup, koja je učestvovala u projektovanju i realizaciji projekta smatraju da će ovaj projekat postaviti nove standarde u projektovanju održivih stambenih objekata. Na krovnim terasama nalaze se solarni paneli koji doprinose održivosti kompleksa kao i sistem sakupljanja i filtriranja kišnice koja se potom koristi za zalivanje sadnica. Za njih, ovo je nova vrsta visokih objekata, u kojoj ljudi i priroda žive zajedno. Mnogi istraživački centri širom sveta su izrazili želju za očitavanje i praćenje rezultata i uticaja ovakvog objekta na životnu sredinu, kao i dodatnih kvaliteta unutrašnjih prostora, nastalih zahvaljujući novom konceptu.

 

 

Projekat "vertikalne šume" se može smatrati kreativnim načinom smanjenja ekspanzije urbanih područja jer uzimajući u obzir sve sadržaje koje pruža, pomenute kule su ekvivalent zoni rezidencijalnih kuća koja bi se prostirala na 50.000 m2. Uz to, sve glavne saobraćajnice i parkinzi su smešteni u podzemnom nivou čime je parter oslobođen za pešačke i biciklističke staze, trgove i zelene površine. Ceo projekat je zamišljen kao eksperiment, hibrid botanike i arhitekture koji teži stvaranju kvalitetnijeg životnog prostora sa rešenjima koja jačaju njegov održivi karakter.

 

 

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje or...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...