Ulaganje u izolaciju za topliji dom i niže troškove grejanja

article

 

Najraznovrsniji materijali za izolaciju doma danas se broje na tržištu, kako domaćem, tako i inostranom. Pronalaze se različiti načini da se što bolje spreči dopiranje spoljašnjih zvukova, vazduha, hladnoće, padavina i drugih nepogoda koje mogu uticati na ometanje životnih tokova i zdravlje ljudi.

U današnjem vremenu, za uspešnu izolaciju stambenog ili nekog drugog prostora najčešće se vrši ugradnja fasade, ispod koje se nižu različiti materijali. Pre fasade, obično se ugrađuju trajniji PVC prozori i uopšteno PVC stolarija, vrši korigovanje dimnjaka, zidova plafona potkrovlja i krovova. Vrše se i druge korekcije, kako bi izolacija bila što potpunija i dala što bolje rezultate.

Izolacija doma – zidovi, materijali i fasade

Veoma važan deo kod gradnje stambenih prostora je kvalitet zidova. Značaj za izolaciju doma je veliki, jer oni imaju glavnu ulogu u odvajanju spoljnjeg od unutrašnjeg prostora. Ukoliko se ne vodi dovoljno računa o ovoj činjenici tokom izgradnje, poboljšavanje izolatorskih svojstava vrši se kasnije stiroporom, stirodurom, kamenom vunom i fasadom. Jedan od najpopularnijih materijala za izolaciju zidova je svakako stiropor, što zbog dobrih karakteristika, to i zbog nižih cena od mineralnih vuna. Staklena, ili kamena vuna je materijal koji ima najbolja svojstva za termoizolaciju, od toga da je nezapaljiva, debljih slojeva, ne rasipa se, do toga da se dugotrajno ne menja. Mana je prilično visoka cena, pa je stiropor dosta rasprostranjeniji u ove svrhe. Nanosi se uz lepak, a preko se nastavlja slojevita fasada boja i strukture po izboru vlasnika domova.

Izolacija doma – PVC prozori

Prozori su takođe važni izolatori toplote i hladnoće, svetlosti i zvukova. PVC stolarija, koju čine PVC prozori i vrata, ima odlična svojstva u ovom pogledu, uz povoljnu cenu. Ponuda je široka u pogledu veličine, debljine okvira i stakla koju mogu imati PVC prozori. Tehnike ugradnje su jednostavne i brzo se postavljaju, pa ni dnevnice majstora za ugradnju nisu visoke. PVC prozori obično imaju veća stakla, pa je njegov kvalitet posebno važan u izolaciji zvuka i svetlosti, pa tako što su debljih, većih dimenzija i višeslojniji, to je bolje u pogledu izolacije. Energetsko su efikasni, što znači da štede novac, smanjuju potrošnju energije, pa samim tim i račune za struju i grejanje, a ujedno, manjim obim ogreva štiti se eko sistem i planeta. Kada su u pitanju PVC prozori cena po kvadratu je dosta niža nego cena drvene ili alu stolarije što je još jedna prednost ove PVC stolarije.

Izolacija doma – podovi

Iako se pri pomisli na izolaciju doma obično stvara slika o spoljnim materijalima, fasadi, prozorima i slično, podovi su u velikoj meri važni za očuvanje toplote i nereagovanje unutrašnjeg prostora na promene spoljne temperature. Toplotna, zvučna ili protivpožarna – sve ove vrste izolacija moguće je imati preko podova. Sprečavanje propuštanja hladnoće od podruma i temelja kuće veoma je važno. Na sloj betona stavlja se takođe stiropor sa lepkom, pa tek onda laminat ili neka druga vrsta poda.

Takođe, sve je češća pojava pored podne izolacije, i podno grejanje površina, što pored sprečavanja prodiranja hladnoće, pospešuje toplotu u domu. Termoizolacione ploče koje se postavljaju od različitih materijala treba da imaju veliku otpornost na težinu stvari koje se postavljaju u prostoriju i generalno kretanja ljudi. Ovaj vid izolacije, PVC prozori i spoljna fasada, odlični su za očuvanje toplote u okviru doma.

Izolacija doma – potkrovlje i krovovi

Potkrovlja i krovovi takođe su veliki propusnici toplote, hladnoće, zvukova i svetlosti. Izolovati dom na potpun način znači da je važno razmišljati i o krovovima i zidovima potkrovlja. Krovovi su specifični zbog postojanja kosina na prilično visokim i nepristupačnim mestima kuće. Izolacija se postavlja sa unutrašnje strane, u vidu neke od mineralnih vuna, namotanih u rolni, koje se prilagođavaju dimenzijama i oblicima krovova.

Uz to, postavljaju se i ravne ploče od kamene vune, sa folijom i lepljivim trakama, na osnovu kojih se delovi sklapaju i povezuju. Ovaj vid izolacije zahteva nešto više novca, ali uz kvalitetan i postojan crep, sigurno ste mirni po pitanju izolacije potkrovlja ili spratova kuće. U potkrovlja se često ugrađuju i PVC prozori, kao značajan izolator prostora. Dobre primere kvalitetno ugrađenih PVC prozora možete naći na ovom linku www.beopvc.rs/pvc-stolarija.

Navedeni su neki od materijala i stvari koji imaju značajna izolaciona svojstva. Kvalitetno i sigurno izolovanje doma zahteva viši novčani izdatak, ali funkcionalnosti koje daje su nemerljivo veliki u pogledu očuvanja toplote, utroška energenata i smanjenja uticaja na okolinu, što je dragoceno.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...
article

Popust u susret Sajmu građevine: Idealna...

Povodom predstojećeg Sajma građevine koji se održava u periodu od 19. do 23. aprila Rovex Inženjering je obezbedio POPUST na podno grejanje.

Saznaj više...