Pametna, održiva arhitektura - kuća W.I.N.D

article

 

Strateški smeštena između zaštićene šume i polder zemljišta u Holandiji, W.I.N.D kuća, stambeni projekat arhitektonsko-dizajnerskog studija UNStudio, elegantno kombinuje tri najpoželjnije osnove savremenog dizajna. Održivost, vrhunska tehnologija (kućna automatizacija) i unutrašnja fleksibilnost upotrebe prostora čine ovu prelepu kuću "pametnom".

Arhitektonski studio UNStudio baziran u Amsterdamu, na čelu sa Benom van Berkelom i Karolinom Bos, dizajnirao je ovu porodičnu kuću u severnoj Holandiji koristeći poseban raspored "centrifugalne cirkulacije".

Glavni ulaz se nalazi u okviru bočnog udubljenja i vodi pravo u podrum koji ukuljučuje parking prostor, skladišni prostor i centralnu, multifunkcijsku vazduh-voda toplotnu pumpu u domu.

Glavno stepenište čini jezgro cirkulacione tačke povezujući svaki nivo, prednjeg i zadnjeg dela objekta. Svaka od četiri fasade krivi se ka unutrašnjosti objekta, stvarajući četiri krila nalik latici cveta. Ova zakrivljena udubljenja su vizuelno međusobno povezana kroz njihove linije vidokruga koje se ukrštaju u srcu objekta.

Idući iz podruma, prvi sprat sadrži dečije sobe i u zadnjem delu kuće,muzičku sobu sa podom od hrastovog drveta. Dodatno izdignute stepenice vode u dnevni boravak, trpezariju i kuhinju sa pogledom na živopisni pejzaž.

"Glavni stambeni prostor na prvom spratu je zaista srce kuće sa neverovatnim pogledom, međutim stepenište je ono što vezuje celu kuću, njenu organizaciju, unakrsni vidokrug i centrifugalnu raspodelu prostora", objašnjava Van Berkel. Tu je integrisan centralni "touch-screen" displej, odakle ceo kućni sistem može da se kontroliše, dok su dodatni uređaji sa odabranim funkcijama raspoređeni po sobama. Opcije za daljinsku kontrolu su takođe dostupni.
 


izvor i fotografije: Wallpaper, UNStudio

 

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...