Novi građevinski materijali

article

 

1. Unapređeni zaštitni premaz iz kompanije Hempel

Kompanija Hempel je nedavno plasirala na tržište novi zaštitni premaz, posebno prilagođen upotrebi u oštrim klimatskim uslovima Srednjeg Istoka. Premaz "Contex" je namenjen primeni na putnoj infrastrukturi, mostovima, putevima, tunelima i zgradama. Ovaj proizvod pruža žaštitu betonskim konstrukcijama od degradiranja usled delovanja različitih vremenskih uslova, oštećenja nastalih eksploatacijom. Takođe, ovaj proizvod pruža visok stepen refleksije sunčeve svetlosti, nizak nivo provodljivosti toplote i izvrsno vezivanje za podlogu. Ovaj premaz je dostupan u dve varijante, u zavisnosti da li je proizveden na vodenoj ili uljanoj bazi.

 

     

 

2. Proboj "pametnih" površina

Kompanija DuPont je prateći aktuelni razvoj potrošačke elektronike unapredila svoju ponudu razvojem Corian Charging Surface tehnologije. Inženjeri u kompaniji DuPont su korišćenjem tehnologije indukcije stvorili punjač koji se nalazi unutar monolitne površine izrađene od Corian-a i tako izbegli stvaranje bilo kakvih otvora. Prenos električne energije se ostvaruje bežično, kroz samu podlogu, tako da se baterija vašeg tableta ili "pametnog" telefona puni zahvaljujući blizini izvora. Usled minimalnih uslova po pitanju implementacije, mogućnosti korišćenja ove tehnologije su gotovo neograničene. Aerodromi, železničke stanice, hoteli, uskoro mogu dobiti prve "pametne" površine izrađene od Coran-a. Ovim korakom, kompanija DuPont je ponovo pokazala da se u razvoju svojih proizvoda prvenstveno vodi potrebama savremenog načina življenja, stvarajući proizvode koje arhitekte i dizajneri enterijera mogu iskoristiti na razne kreativne načine.
 

 

3. Najlakši metal na svetu

Inženjeri u američkoj kompaniji Boeing su predstavili svoj pronalazak najlakšeg metala na svetu. Tokom rada na stvaranju novog materijala, naučnici su posmatrali ljudske kosti kao primer. Metal predstavlja leguru nikla i fosfora, raspoređenu u otvorenu polimernu strukturu. U samom procesu proizvodnje, polimer je uklonjen što je rezultiralo nastankom materijala čija se struktura sastojala od zidova debljine 100 nanometara. Tako se materijal nazvan micro lattice sastoji 99,99% od vazduha pa, iako izuzedno čvrst ujedno je i najlakši metal na svetu. Stručnjaci u Boeing-u veruju da bi nastavkom rada na usavršavanju materijala uskoro počeli sa njegovom primenom u avio-industriji. Uzimajući u obzir karakteristike micro lattice materijala, kada postane dostupan na tržištu, može se očekivati njegova primena i u drugim granama industrije, pa i u građevinarstvu.
 

 

 

4. Bambus donosi revoluciju u građevinsku industriju?

Tokom poslednjeg Svetskog festivala arhitekture, održanog u Singapuru, profesor Dirk Hebel sa Švajcarskog Federalnog Tehnološkog Instituta (ETH) je održao predavanje o mogućnostima primene bambusa u savremenom graditeljstvu. Prema njegovim rečima, bambusova vlakna se mogu koristiti kao održiva i značajno jeftinija alternativa čeliku. Profesor Hebel je zajedno sa svojim pomoćnicima razvio novi materijal koji se sastoji od bambusovih vlakana i smole. Ovaj "bambusov kompozitni materijal" može poprimiti bilo koji oblik a potom iseći ili tretirati kao drvo. Uobličen poput letvica, ovaj materijal može u konstrukciji zameniti čeličnu armaturu kao ojačavajuća struktura i to bez gubitka performansi.

Profesor Hebel je istakao da je moguće proizvesti materijal koji je po pitanju rastegljivosti bolji od čelika. Prema njegovim rečima novi materijal teži samo četvrtinu mase čelika a po  pitanju nosivosti i otpornosti opterećenja postiže bolje rezultate od čelika. Umesto da koristi bambus u sirovom stanju, profesor Hebel je pronašao način za izdvajanje bambusovih vlakana koja se potom mešaju sa smolom kako bi se dobila smesa koju je moguće lako oblikovati primenom kalupa. Betonske konstrukcije sa armaturom izvedenom od novog materijala se testiraju u laboratoriji u Singapuru, i dosadašnji rezultati su nadmašili sva očekivanja. Tako, osim u građevinskoj, ovaj novi materijal bi brzo i lako mogao pronaći primenu u automobilskoj industriji. Velika prednost bambusa kao materijala leži pre svega u ceni jer su njegova vlakna gotovo 100 puta jeftinija od ugljeničnih a imaju potencijal da dostignu jednaku čvrstinu.

Istraživanje na kom radi profesor Hebel je započeto sa ciljem da se zemljama u razvoju ponude jeftinije i održive alternative čeliku jer se gotovo 70% čelika i preko 90% cementa troši u građevinskim industrijama zemalja u razvoju. Zanimljiva je činjenica da bambus, kao autohtona biljka raste upravo u područjima gde se u budućnosti očekuje najveća stopa urbanizacije. Ono što je dodatna prednosta korišćenja bambusa je to što ne zahteva obnavljanje zasada jer korenje ostaje u zemlji, povoljno utičući na stabilnost tla.

Korišćenje bambusa u savremenoj arhitekturi se poslednjih godina značajno povećalo o čemu najbolje svedoče projekti poznatih arhitekata Kenga Kume i Shigeru Bana. Njima treba pridružiti i Vijetnamskog arhitektu Vo Trong Nghia-u koji u gotovo svim svojim projektima koristi bambus kao osnovni materijal. U svom predavanju, profesor Hebel je istakao da se istraživanje ne završava sa bambusovim kompozitnim materijalom jer je sledeći cilj pronalazak alternative za cement. U radu na razvoju novog materijala učestvuje i Berkeley Univerzitet.

 

Priredio: Predrag Marković, dipl.inž.arh.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...
article

Popust u susret Sajmu građevine: Idealna...

Povodom predstojećeg Sajma građevine koji se održava u periodu od 19. do 23. aprila Rovex Inženjering je obezbedio POPUST na podno grejanje.

Saznaj više...