Kompleks Stari mlin

article

 

Kompleks Stari mlin se nalazi uz Bulevar vojvode Mišića, između saobraćajnog čvora  “Mostarska petlja” i zgrade Državne štamparije (poznatija kao “BIGZ”) građene između 1934. i 1941. po projektu arhitekte Dragiše Brašovana, na lokaciji Prvog akcionarskog mlina, izgrađenog 1903. godine. Objakat mlina je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prema uslovima za projektovanje dopuštena je promena namene objekta, rekonstrukcija i revitalizacija postojećih fasada i krova.

2005. godine, na osnovu Urbanističkog plana započeta je izrada projekta rekonstrukcije mlina i novih objekta koji čine jedinstvenu prostorno-oblikovnu celinu poslovno-komercijalnog kompleksa Stari mlin. Kompleks čine, pored postojećeg objekta mlina, poslovna kula smeštena u prednjoj zoni parcele, pored zgrade BIGZ, uz Bulevar vojvode Mišića i dve hotelske kule koje se nalaze u zadnjem delu parcele. Podzemna garaža je smeštena ispod novoprojektovanih objekata i pristupne pjacete. Glavni pešački i kolski  ulaz u hotelski deo kompleksa je rešen sa nivoa pjacete, a nalazi se u prizemlju objakta mlina, glavni ulaz u poslovnu kulu je, takođe, rešen sa nivoa pjacete.

Hotel predstavlja najkompleksniji deo projekta. Hotel obuhvata rekonstruisani objakat mlina, dve novoprojektovane kule i deo podzemnih nivoa gde su smešteni tehnički, servisni prostori i garaža. Glavni ulaz u hotel, hol sa recepcijom restoran i prateći prostori, kao i deo apartmana i hotelskih soba nalaze se u postojećem objektu. U novoprojektovanim kulama se nalaze hotelske sobe, višenamenske sale, kuhinja i deo servisnih prostora.

Poslovna kula je projektovana sa po dve nezavisne poslovne celine na svakom spratu, kojima pripadaju sopstveni sanitarni blokovi i čajne kuhinje. Sistem instalacija, rasvete i klimatizacije je projektovan tako da omogućava modularnu podelu prostora lakim enterijerskim pregradama ili nameštajem unutar jedne celine.

Arhitektonski jezik i oblikovanje novoprojektovanih kula predstavlja kontinuitet arhitektonskog stila Moderne koji je arhitekta Dragiša Brašovan primenio na projektu Državne štamparije, tako da Kompleks Stari mlin i BIGZ čine stilsku urbanističko-arhitektonsku celinu.
 

 

Kompleks Stari mlin

Autori projekta:
Sanjin Grbi
ć, dipl.inž.arh
Jovan Jovanović, dipl.inž.arh.

Fotografije: Aleksandar Radoš i Miroslav Petrović

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Ecoguma: Anti-slip i gumene zaštitne pod...

Ecoguma: Anti-slip i gumene zaštitne podloge i ploče. Bezbednost je najbolja investicija! Proizvodnja i ugradnja gumenih ploča po evropskim standardima. PLAY KIDS nudi &scar...

Saznaj više...
article

Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje or...

Saznaj više...