GARAŽNA VRATA – KAKO ODABRATI ONA PRAVA

article

 

Prošlo je vreme špajz-garaža i neugldenih hladnih komora koje smo koristili kao depo starih nepotrebnih stvari i nameštaja. Garaža je postala veoma bitan prostor koji se transformisao u višenamenski i fleksi. Garaža je u mnogim slučajevima postala produženi sadržaj našeg doma, spremna da udovolji našim hobijima, druženju pa i fitnes aktivnostima. Opremanje garaže počeo da prati i estetski momenat, pa je normalno da vrlo pažljivo biramo pločice, rasvetu, način prirodne insolacije, grejanje u zimskim danima, itd.

Kada su garažna vrata u pitanju suočavamo se sa nekoliko glavnih pitanja:  Koja vrata i od kog materija? Kakav mehanizam da uzmem? Održavanje i garancija...samo su neka od najčešćih pitanja ...
 

Odgovore smo potražili kod naše renomirane kuće koja se bavi proizvodnjom i prodajom garažnih vrata i bezbednosnih i signalnih sistema GATES d.o.o.

Tehnička i estetska rešenja garažnih vrata variraju u zavisnosti od namene, načina korišćenja (privatno ili javno), toplotnih zahteva i uređenja lokacije- prilaza garaži.Na primer, za garažna vrata koja se nalaze u sklopu kuće logično je odabrati segmentna sa termo ispunom a za podzemnu garažu neke stambene zgrade preporučuju se čelična ili aluminijumska bez termo sloja.

Evo šta nam o samom načinu odabira vrata kažu stručnjaci iz GATES d.o.o. :

 

 

IZGLED TREBA DA BUDE FUNKCIONALAN
 

Pre nego što se upustite u vizuelnu analizu garažnih vrata, potrebno je razmisliti i o tome koja je namena garaže, šta će se u noj nalaziti i kakava je organizacija drugih funkcija u njoj. Garaža je često i mesto gde se nalaze centralne istalacije i vodovi, kotlovi i ložišta pa je pristup garaži funkcionalno povezan kako sa načinom pristupa vozilu ali i energenata za termotehničke instalacije. Takođe je, kao što smo videli, jako bitna i pozicija garaže u odnosu na kuću, ali i tip automobila za koji je garaža namenjena.

 

NAJČEŠĆI IZBOR SU SEGMENTNA VRATA

 

       

 

Segmentna vrata imaju niz pogodnosti: izražena je prilagodljivost veličini i obliku otvora ali i termička otpornost naročito kada su u pitanju vrtata koja u sebi imaju sloj termoizolacije od poliuretana čime se dobija kompletan termoizolovan panel koji pored veoma malih toplotnih gubitaka ima i visok stepen zvučne izolacije. Paneli sa termo ispunom štedeće toplotnu energiju. Segmentna vrata daju najoptimalnije rešenje kada je u pitanju izgled, konstrukcija, ušteda energije i vaša bezbednost. 

Pored segmentnih čest izbor predstavljaju i jednokrilna podizna garažna vrata koja su pogodna su za otvore malih dimenzija ili podzemne garaže, dok se bočna klizna i rolo vrata preporučuju kod garaža sa malom visinom.

 

BOJA I DIZAJN TREBA DA BUDU U SKLADU SA IZGLEDOM KUĆE
 

Bela boja je najčešći i najpovoljniji izbor kako zbog relativno dobre kombinacije sa drugim bojama, tako i zbog činjenice da se sve veći broj vlasnika opredeljuje za PVC storaju bele boje, su bela garažna vrata u tom slučaju i logičan izbor. Izbor mogu biti i drveni dekori koji se mogu naći u raznim bojama ali i paneli sa aluminijumskim ili metalnim frontovima.


SISTEM OTVARANJA UTIČE KAKO NA KONFOR UPRAVLJANJA TAKO I NA BEZBEDNOST

Većina se odlučuje za vrata sa daljinskim upravljanjem jer takav način nudi veći konfor. Naročita prednost ovakvog načina otvaranja je u zimskim danima, gde iz toplog auta ulazite u kuću bez izlaganja niskim vremenskim temperaturama ili padavinama.

Sistem daljinske kontrole značajan je faktor i kada je bezbednost u pitanju. Postoje bezbednosne funkcije u samom mehaničkom sistemu koje sprečavaju spoljašnje prodore.

 

DOBAR IZBOR PERFORMANSI PRUŽIĆE VAM POTUNO ZADOVOLJSTVO
 

Sistem otvaranja može biti sistem sa lancem-šinom ili sistem sa čeličnom remenicom. Daljinski uprvljač obično podrazumeva 3-4 stepena kontrole. Budući vlasnici bi trebalo da razmotre sistem sa optimalnim signalnim dometom. Sigurno je da ne želite da se nađete u situaciji gde ste primorani da u toku oluje ili niskih temperatura izlazite iz auta jer se vrata ne otvaraju daljinski.


SERVIS NA SVAKE TI GODINE UZ REDOVNO ČIŠĆENJE
 

Preporuka je da se vrata servisiraju jednom u tri godine. Pored pregleda motora koji daje početni hod, potrebno je proveriti opruge i sajle, šarke na spojevima panela podmazati, izbalansirati kompletan sistem sa nosačima a motor reprogramirati i podesiti gornju i donju granicu referentnih tačaka zbog pomeranja celog sistemam usled vibracija (naročito opruga).  

Preporučujemo takođe da se prostor na dodiru donje ivice segmenta i poda redovno čisti kao i prostor unutar vođica zbog nakupljene nečistoće. Takođe, delove okova koji se pomeraju možete tretirati sa WD sprejom, a ne sa mastima i uljima jer će se nečistoće lepiti na te delove.


GARAŽNA VRATA SU DUGOROČNA INVESTICIJA
 

Svaka stavka, počev od odabira materijala, sistema podizanja i bezbednosti, daljinskog upravljanja i ostalih faktora kupovine utiče na konačnu cenu garažnih vrata. Funkcija gražnih vrata je najbitnija jer je kupovina garažnih vrata jednokratna investicij koja će, dugoročno gledano, isplatiti sama sebe. Ako se, vođeni principom uštede, opredelite za izbor za koji se ispostavi da nije dobro rešenje, troškovi održavanja kroz neko vreme mogu premašti početnu investiciju.

 

 

Tekst: Nevena Hever m.i.a.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...