Blok koji prečišćava vazduh

article

 

Kako u zemljama u razvoju stepen zagađenosti vazduha postaje izuzetno visok i preti da naškodi njihovom napretku, inženjeri su prinuđeni da pronađu nove načine za smanjenje koncentracije prašine i štetnih čestica u vazduhu koji ulazi u objekte. Najčešće, vazduh se prerađuje uz pomoć skupih klimatizacionih sistema, međutim, šta ako do prečićavanja vazduha dođe pri kontaktu sa fasadom objekta? Upravo tom idejom se vodila Karmen Trudel (Carmen Trudell), docent na Cal Poly San Luis Obispo školi arhitekture.

 

Kao rezultat istraživanja nastao je modularni blok Breathe Brick koji ujedno predstavlja element dvostruke fasade i ventilacionog sistema. Sa unutrašnje strane, blok poseduje toplotnu izolaciju dok se u njegovom središtu nalazi filter koji je srodan sa filterima savremenih kućnih usisivača. Pomenuti filter iz vazduha izdvaja teške zagađivače i usmerava ih u spremište koje se nalazi u podnožju zida.

 

 

Sistem se sastoji iz dva ključna dela: betonskog bloka i plastične sprege koja deluje kao filter i učestvuje u poravnanju dva susedna vertikalna bloka . Sami blokovi su oblikovani tako da usmeravaju vazduh prema filteru. Blok je osmišljen tako da može delovati jednako kao deo mehaničkog ili pasivnog ventilacionog sistema jer vazduh koji iz njega ulazi u objekat je prethodno prečišćen.


 

Na testiranjima u vazdušnim tunelima, utvrđeno je da sistem uklanja 30% finih zagađivača i 100% krupnih čestica poput prašine. Kako je sistem relativno jeftin za proizvodnju, gospođa Trudel ističe da je pogodan za korišćenje u zemljama u razvoju gde brzo povećanje industrijske proizvodnje i strogi propisi o zaštiti životne sredine često stvaraju velike probleme.

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...
article

Kako izabrati boju kupatila

Pravi izbor boja kupatila može nam dati energiju, opustiti nas ili opčiniti svojim sjajem. Različite boje kojima možemo urediti kupatilo služe da izazovu različite osećaje.

Saznaj više...