Betonski panel kao inspiracija

article

 

Koristeći betonski panel kao inspiraciju, u centru Izraela, u ruralnom području, Auerbach-Halevy studio dizajnirao je jedinstvenu kuću koja je nazvana Kuća K (House K).

Na prvi pogled se ne prepoznaje da je to objekat za stanovanje, a čak i na drugi je teško utvrditi pravu namenu ove kuće. Frontalni deo kuće je betonski blok visok 9 metara bez vidljivih otvora. Severni deo izdignute fasade gleda na ulicu, a obe strane fasade izgledaju kompletno neprovidno. Cela struktura je obložena sa uniformnim sistemom prefabrikovanih betonskih panela, koji su integrisani sa drvenim rešetkama koje prekrivaju prozore.

Ovo rešenje i dizajn služe i kao podsetnik na tradicionalne orijentalne elemente - arapske drvene rešetke („Mashrabiya“). Kombinacija hladnih materijala i razmeštaj drvene konstrukcije kući daje određen ton topline i ublažava njen krut izgled, te tako kuća ne izgleda otuđeno od okoline.

Prefabrikovani betonski paneli su korišćeni i pri dizajnu i uređenju enterijera Kuće K, pa su samim tim diktirali i odredili ritam i kretanje samog enterijera. Sistem demontaže betonske mase na kocke koje je arhitekta koristio na eksterijeru, primenjene su i na unutrašnjost kuće kao vodič za raspored nameštaja i ukrasnih predmeta.

Ova ideja je bila vodilja za celokupan dizajn i uređenje prostora, za raspored nameštaja, dekorativnih predmeta, što se vidi i na primeru dizajna polica za knjige.

Jedinstvena pojava ove kuće, kontrast između hladnoće betonskih panela i topline drveta stvara lep balans i jedinstvo između tradicionalnog i modernog.Info:
Arhitekta: Auerbach Halevy Architects
Lokacija: Central Israel
Dizajn tim: Ori Halevy, Sisi Ziri, Orly Taichtal, Yaara Trosman
Godina: 2010
Fotografije: Uzi Porat

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje or...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...