Alfa Clima - Savremeni sistemi za grejanje i klimatizaciju

article

Savremeni sistemi za grejanje i klimatizaciju po meri korisnika koji značajano umanjuju troškove u odnosu na klasične sisteme

U cilju što boljeg upoznavanja javnosti na relaciji investitor-projektant-izvođač  sa održivim sistemima za grejanje i klimatizaciju i njegovu promociju i veću primenu u našoj zemlji, ovog puta pričaćemo o vrhunskim i profesionalnim sistemima poznatijim kao toplotne pumpe proizvedenim u Srbiji.

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom firme ’Alfa clima’’ iz Knjaževca Sašom Jovićem.  ’’Alfa clima’’  je osnovana 1995. godine kao privatno preduzeće specijalizovano za proizvodnju termotehničke opreme iz oblasti klimatizacije, hlađenja i ventilacije, sa sedištem u Knjaževcu.  U svojoj organizaciji  imaju: 1) Razvojno konstrukcioni, projektantski biro; 2) Proizvodnja toplotnih pumpi voda-voda, zemlja-voda, vazduh-voda, voda-vazduh, vazduh-vazduh kao i prateće opreme za klimatizaciju i 3) Servisna služba.           

Gospodin Jović nam  je na jedan vrlo sažet, koncizan i edukativan način objasnio šta su to toplotne pumpe, koje su najefikasnije, njihovu primenu i značajno nam probudio interesovanje za njihovu implementaciju već u samom u procesu projektovanja i odabira sistema za grejanje i klimatizaciju.
 

Definicija i princip rada toplotnih pumpi
 

Toplotne pumpe su agregati koji transformišu besplatnu energiju prirodnih resursa ili otpadnu energiju niskog temperaturnog nivoa na viši temperaturni nivo, koji se može iskoristiti u namenskim instalacijama. Toplotni izvori su obnovljivi izvori energije ali niskotemperaturna energija nije upotrebljiva za direktno korišćenje u instalacijama. Toplotnim pumpama se transformiše energija bez ikakve promene kvaliteta izvora i bez direktnog zagađenja.

Jednostavniji opis toplotnih pumpi bi bio sledeći:  one koriste prirodnu topotnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili vazduha i ujedno doprinose značajnoj uštedi na troškovima grejanja. Ne zagađuju okolinu i rade vrlo efikasno čak i na niskim spoljašnjim temperaturama. Korišćenjem besplatne energije okoline dobija se 3 do 7 puta veća korisna energija u odnosu na uloženi rad. Energija okoline predstavlja prirodni resurs – obnovljivi izvor energije. Stoga je bitno istaći osnovnu prednost ovog sistema a to je cena i znatno manji troškovi -  toplotne pumpe predstavljaju jedan od najekonomičnijih, efikasnih i u isto vreme ekološki prihvatljivih načina pripreme potrošne tople vode i grejanja.

Toplotnim pumpama se može obezbediti i do 80% posto energetskih potreba objekta, besplatno iz okoline. Tek 20% energije treba dodati u obliku električne energije koja je potrebna za sam rad toplotne pumpe. Troškovi grejanja su i do 5 i više puta manji u odnosu na grejanje na struju i ostale energente, a u poređenju sa klasničnim grejanjem na drva i ugalj čak duplo jeftinije.

Kada su u pitanju prirodni resursi koji se koriste, to su voda, vazduh i zemlja. Najefikasniji, najekonomičniji i najstabilniji sistem toplotnih pumpi je tipa voda-voda.  U praksi su dale najbolje rezultate. Toplotne pumpe voda-voda preko podzemnih voda koriste energiju zemlje. Temperatura podzemne vode je stabilna tokom godine što implicira da toplotne pumpe takođe imaju stabilan rad tokom cele godine. Dostupne vode u prirodi su: bunari, termalni izvori, banje, rečna i jezerska voda. Princip rada je sledeći: usisna pumpa dovodi podzemnu vodu do toplotne pumpe koja akumuliranu energiju iz podzemne vode pretvara u toplotnu energiju za sistem grejanja (hlađenja) i pripremu potrošne tople vode. Ohlađena podzemna voda se potom vraća u apsorpcioni bunar i na taj način se vraća u prirodni podzemni tok.

Imamo apsurdnu situaciju da malo koristimo veliku energiju otpadnih termalnih voda u našim banjama. Termalne vode su gotovo idealne kao energent za voda-voda toplotne pumpe ali se jednostavno ispuštaju u reke sa temperaturom 30 i više stepeni, a objekti greju kotlarnicama na struju ili mineralno gorivo pa se usput zagađuje vazduh i voda i zemlja.. U ovakvim instalacijama su uštede na grejanju i pripremi sanitarne vode još veće i obezbeđuju povratak investicije već u nekoliko godina. Alfa klima je razvila namenske toplotne pumpe i već izvela instalacije u Selters banji u Mladenovcu, Gamzigradskoj banji kod Zaječara i Banjici u Knjaževcu.

Kada u okruženju tj. sredini nema lako dostupnih voda onda se preporučuje sistem toplotnih pumpi tipa  zemlja-voda ili tzv. geo-termalne  toplotne pumpe. Geo termalne toplotne pumpe koriste indirektno ili direktno energiju zemlje (akumulirana sunčeva energija),  a zemlja predstavalja neograničen energetski – obnovljivi potencijal. U zemlju se ukopavaju ili ubacuju u bušotine izmenjivači toplote u obliku horizontalnih ili dubinskih vertikalnih sondi preko kojih se razmenjuje energija. Sa povećanjem dubine povećava se temperatura zemlje i mogućnost primene. Sistemi su takođe veoma stabilni i efikasni, jednom rečju nenarušivi, a  jedina razlika je u nešto zahtevnijoj investiciji. Svi ovi sistemi se mogu koristiti i za hlađenje prostorija uz odgovarajuću opremu. Alfa klima je opremilageo toplotnim pumpama niz objekata površine od 100 do 10.000 m2 (savremeni višenamenski objekat u Mališevu –Kosovo)

O vazduhu kao svuda dostupnom prirodnom resursu ne treba mnogo pričati jer se masovno koristi u vazduh-voda (chileri) i vazduh-vazduh (kućni klima uređaji) toplotnim pumpama. Na žalost promenjiva temepratura vazduha ograničava primenu pa je neophodno predvideti dodatni energent za grejanje kod niskih temparatura što komplikuje primenu.

U prosečnom srpskom domaćinstvu stoji činjenica da se za grejanje zimi i hlađenje leti prave veliki troškovi, potrošnja električne energije je velika,  koriste se neodrživi sistemi za grejanje i hlađenje, najčešće nisu ni zdravi po čovekovu sredinu a nisu ni po meri čoveka.  Ugrađuju se zahtevnije instalacije, velika količina cevi i više sistema na relativno maloj kvadraturi koju svakako treba racionalno iskoristiti.      Na kraju ne treba zanemariti ni estetski aspekt primene ovog savremenog sistema toplotnih pumpi jer omogućavaju da se rešenje svede na  samo jedan sistem i jedan energent, i tako značajno smanji razvod instalacija po objektu i rastereti enterijer. Pojednostavljuje  se projektovanje  objekata i omogućava da se ostvari značajna ušteda i bolja organizacija prostora, jer nema posebnih tehničkih uslova, nije neophodno skladište goriva, dimnjak i td. Prilikom projektovanja i implementacije ove vrste sistema za grejanje i klimatizaciju moguće je izaći u susret gotovo svim zamislima arhitekte- projektanta u procesu projektovanja kao i same izgradnje u funkcionalnom i estetskom smislu.  Tako se u istom objektu može kombinovati podno, panelno, plafonsko, radijatorsko, vazdušno i dr. grejanje i hlađenje u jedinstvenoj instalaciji.             

Jedni od najvećih potrošača energije su hoteli. Poznato je da troškovi energije, centralnog grejanja i pripreme tople sanitarne vode učestvuju 60 do 80% u ukupnim troškovima hotela. Primenom toplotnih pumpi i sistema voda-voda u ovakvim instalacijama  ovi troškovi mogu biti 4-10 puta niži u odnosu na druge vidove grejanja što može znatno da utiče na poslovanje. Alfa klima je već opremila niz hotela u Srbiji.  

Kada je reč o radu, to su zapravo potpuno automatski pogoni koji usput ne zahtevaju prisustvo čoveka i moguća je kompletna kontrola iz daljinskog centra. Razvoj komunikacionih sistema i software-a doprinosi ovakvoj primeni sistema. Kada je reč o održavanju za  to se  angažuju specijalizovane firme koje održavaju takve objekte sa razvijenim security sistemima.

Sama konstrukcija Alfa clima toplotnih pumpi je specifična, pogotovu voda-voda i zemlja voda, u odnosu na modele iste namene iz uvoza. Svi agregati su „industrijska varijanta“, odnosno potpuno su opremljeni i prilagođeni namenskim instalacijama, tako da ne zahtevaju nikakvu dodatnu opremu kao ni zaštitnu instalaciju. Sve komponente toplotnih pumpi su standardizovane i direktno se kupuju od evropskih proizvođača (Copeland, Alco, Danfoss, Swep, Carel, Schrack i td.), a izmenjivači u kojima se razmenjuje energija, se proizvode u Alfa klimi i tu je suštinska razlika, a može se reći i prednost. 

U svetu su sistemi toplotnih pumpi u upotrebi  još od ’50-ih godina prošlog veka. Danas se one masovno projektuju i koriste u svim razvijenim zemljama konkretno u području Evrope najviše se koriste u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Švajcarskoj, skandinavskim zemljama itd.

U pogledu tržiša, Srbija je izuzetno bogata lako dostupnim podzemnim vodama kao gotovo idealnom resursu, te uz uređenu regulativu i angažovanjem naših stručnjaka na projektovanju, planiranju i izgradnji ovakvi sistemi grejanja i klimatizacije imaju sve razloge i argumente za njihovu potpunu primenu u gradnji već sada ali i u budućnosti.

 

Tekst: Nataša Jocev, dipl.ing.arh.

 

ALFA KLIMA KNJAŽEVAC

Spasoja Milkića 32
19350 Knjaževac
Tel. / fax:
+381 19 730 337
+381 19 732 770

e-mail:
biro@alfaclima.co.rs
office@alfaclima.co.rs

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Ecoguma: Anti-slip i gumene zaštitne pod...

Ecoguma: Anti-slip i gumene zaštitne podloge i ploče. Bezbednost je najbolja investicija! Proizvodnja i ugradnja gumenih ploča po evropskim standardima. PLAY KIDS nudi &scar...

Saznaj više...
article

Obradni centri za krivolinijsko kantovan...

Grupa Biesse, sa svojom globalnom mrežom i visoko obučenim timom, preko ovlašćenog predstavnika TOP TECH WOODWORKING pruža tehničke usluge i obezbeđuje reze...

Saznaj više...