ZAVESE I DRAPERIJE ZA VAŠ ENTERIJER

article

 

Svaka vrsta enterijera nosi sa sobom određeni stil tekstilnog opremanja. Postoji veliki izbor različitih ideja kojima možete promeniti Vaš životni ili poslovni prostor. Zavese i draperije su svakako jedna od onih stvari koja može ulepšati izgled Vaše prostorije.

Svaki poslovni ili stambeni objekat sadrži određeni broj prozora. Prozori su važan deo svakog enterijera jer propuštaju sunčevu svetlost i tako daju prostoriji određenu toplinu. Upravo se prilikom ukrašavanja svakog prozora koriste različiti modeli zavesa ili draperija baš zbog stvaranja tog osećaja prijatnosti i skladnosti.

Vaš enterijer može da bude moderan, staromodan ili urban i to sve zavisi od Vaše želje. Kvalitetne zavese ili draperije će se uvek uklopiti tako da svaka prostorija dobije jedan nov i svež izgled. Zavesa je vrsta tekstila koja se kači iznad prozora u svakoj prostoriji i može veoma efektno doći do izražaja.

 

IZBOR PRAVE BOJE ZAVESA ZA PROZORE

Kada birate boju za zavese ili draperije uvek morate obratiti pažnju na izgled celokupnog enterijera. Postoje dva osnovna načina koja Vam mogu pomoći prilikom odabira prave nijanse.

Prvi način je da izaberete neutralnu boju koja se uklapa uz sve ostale dekorativne elemente nameštaja. Odličan izbor su bela, bež, siva ili braon boja. Ove četiri nijanse se mogu veoma jednostavno i elegantno uklopiti uz svaki moderan ili stilski enterijer.

Ako želite da Vaši prozori budu u centru pažnje onda možete izabrati drugi način. Prilikom primene ovog rešenja morate imati barem neki dekorativni detalj koji će se uklopiti sa bojom okačene zavese. Zelena, bordo, plava ili ljubičasta boja za zavesa je veoma popularna i može izgledati veoma upadljivo i dominantno u svakoj prostoriji.

Postoji i veliki broj različitih kombinacija boja za zavese ili draperije. Bela boja zavesa se može uklopiti sa skoro svim pastelnim dezenima draperija. Bež boja zavesa se isto tako može elegantno uklopiti sa braon draperijama. Mogućnost uklapanja boja je skoro neograničena. Na Vama je da izaberete određenu varijantu koja će se najbolje uklopiti uz Vaš enterijer i koja će Vama prijati.

 

KOJI SU NAJBOLJI MODELI ZAVESA

Zavese se mogu pronaći u velikom broju različitih modela. Danas postoji gotovo stotine različitih modela pruga, bordura ali i cvetnih oblika koji mogu krasiti Vaše zavese na prozorima. Postoje svakako različiti modeli materijala kao što su: markizet, soft, svila, organdin ili viskoza. Iz tog razloga je najbolje da u prodavnici opipate željeni model zavese ili draperije kako bi se uverili da je to pravi materijal za Vas.

Današnja tehnologija je toliko napredovala da postoji desetine različitih materijala koji se mogu uklopiti uz sve vrste enterijera. Modeli zavesa se mogu razlikovati po gustini, otpornosti ali samom načinu održavanja. Kada je reč o ceni zavese, uvek će najviše koštati oni modeli koji u sebi sadrže određen procenat svile. Cena za draperije će zavisiti od gustine materijala jer na taj način će draper izgledati luksuznije.

Nemojte misliti da je skupa zavesa jedina kvalitetna zavesa. Postoji i veliki broj različitih jednobojnih modela koji svojom jednostavnošću mogu ulepšati Vaše prozore. Svi jednobojni modeli zavesa i draperije su uvek jeftiniji ali to ne znači da su manje kvalitetni.

Uvek preporučujemo da se konsultujete sa profesionalnim dizajnerima koji već godina rade ovaj posao. Stručno osoblje će Vam dati neke nove i sveže ideje o kojima možda još niste ni razmišljali. Vaš enterijer se može veoma lako i jednostavno promeniti pravim izborom zavesa ili draperija. Budite sigurni da ćete dobiti jedan potpuno novi prostor u kome možete svakodnevno uživati.

 

PRAVILNO ODRŽAVANJE ZAVESA I DRAPERIJA

Pravilno održavanje zavesa i draperije je veoma bitno iz nekoliko razloga. Za početak morate znati da zavese i draperije ne smeju da se peru na više od 30 do 40 stepeni celzijusovih. To je optimalna temperatura koja odgovara ovoj osetljivoj vrsti tkanine. Kada perete u Vašoj mašini obavezno prilikom pranja dodajte omekšivač - savetuje nas Luka Dragić vlasnik preduzeća D art Collection.

Omekšivač prodire kroz tkaninu i na taj način čuve Vaše zavese i draperije. Osim toga, materijal će svakako smekšati i dobiće prijatan miris. Napominjemo da pravilno održavanje podrazumeva pranje na što manjoj centrifugi koju poseduje veš mašina.

Ovo je jako bitno jer prilikom velikog broja obrtaja može doći do pucanja materijala. Prilikom pranja, obavezno skinite plastične klizače kako ne bi pocepale materijal zbog velikog broja obrtaja.

Ukoliko se desi da imate neku veću fleku na Vašim zavesama ili draperijama, tada ih obavezno odnesite na hemijsko čišćenje. Samo na taj način možete efikasno otkloniti sve vrste fleka. Uvek napomenite stručnom osoblju koji je materijal u pitanju, kako bi znali koji je najbolji način čišćenja.

 

NAČINI KAČENJA ZAVESA NA GARNIŠNE

Kada kačite zavese na garnišnu postoji nekoliko različitih načina na koji to možete uraditi. Spoj između garnišne i zavese služi kako bi zavesa mogla da čvrsto da stoji i jednostavno se pomera. Najpopularniji način kačenja zavesa na garnišnu je putem klasičnih traka za nabiranje.

Trake za nabiranje se ušivaju na sam vrh zavese ili draperije. Na osnovu težine zavesa možete izabrati užu ili širu traku. Šire trake se uvek stavljaju na draperije jer one uvek imaju veću težinu. Uže trake se koriste isključivo za zavese koje su pravljenje od lakših materijala.

Zavese sa trakom kačite na garnišne pomoću plastičnih klizača. Napominjemo da postoji veliki broj različitih oblika klizača. Zato je bitno da izaberete model koji staje u kanal granišne, kako Vam zavesa ne bi ispala.

Ukoliko posedujete stilsku garnišnu koja na sebi nema klizače, onda se na vrhu zavesa pravi takozvani tunel. Tunel je otvor kroz koji prolazi stilska garnišna. Pre pravljenja tunela izmerite obim garnišne jer uvek morate ostaviti malo zbog prostora zbog lakšeg pomeranja zavese.

Ukoliko želite, postoji i treći način kačenja zavesa i to u vidu malih traka. Dve trake se našivaju na sam vrh zavese i to na svakih 10 do 15 centrimetara. One se prave od istog materijala od koga je sašivena zavesa ili draperija. Trake na kraju prebacujete preko garnišne i vezujete ih po želji. Dužina traka iznosi od 5 do 10 centimerata i to je optimalna mera za ovu vrstu kačenja.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...