Zašto je kancelarijska stolica najbolji prijatelj na vašem poslu?

article

Imati udobnu kancelarijsku stolicu znači imati više kvalitetnog rada, a ne bol u leđima. Pomoćni ergonomski dodaci kao što su nasloni za ruke, podešavanje visine i nagiba naslona samo su neke funkcije koje će vše telo voleti. Različita funkcionalna rešenja dizajnera omogućila su da kancelarijska stolica bude komad kancelarijskog nameštaja u kojem ćete raditi udobno i koja će stilski biti u stanju da odgovori svakom poslovnom prostoru.

Dugotrajno sedenje uzrokuje niz problema, a najugroženija je kičma i vaskularni sistem

Sedeći položaj najviše opterećuje kičmeni stub sa polusavijenom kičmom napred i tada dolazi do statičkog opterećenja kičme. Pored ugrožene  kičme, posledice mogu biti ozbiljne zdravstvene tegobe.

Bolni vratni pojas, zglobni delovi ruke i šake, lumbalni pojas neki su od najčešćih simptoma opterećenosti skeletnog sistema. Međutim, tihi ubica nas vreba u neaktivnosti našeg vaskularnog sistema pa se često sreću problemi sa otečenim nogama, smanjenom cirkulacijom, bolnim venama, itd.

Činjenica je da dizajneri, naučnicii i stručnjaci za ergonomiju godinama nastoje da stvore radnu stolicu koja će telu pružiti optimalnu potporu i maksimalno rasteretiti mišiće i zglobove i na taj način stimulisati rad svih vitalnih telesnih funkcija.

Udobnost kancelarijskog nameštaja utiče na kvalitet vašeg rada

Da li imate osećaj da Vam vaša kancelarijska stolica i nije baš najbolji prijatelj?

Zavisno od vrste posla koji obavlja, čovek može provesti i trećinu svog života sedeći! Brojna istraživanja su pokazala da kvalitetna i udobna radna stolica značajno utiče na zdravlje, produktivnost i motivaciju zaposlenih.

Prirodna potreba ljudskog tela je da se kreće, zato se pri dugotrajnom sedenju javljaju mnogi zdravstveni problemi a neudobna stolica ih može još samo pogoršati. Kancelarijsku stolicu s obzirom na prirodu kancelarijskog posla možemo smatrati najvažnijim komadom nameštaja u čovekovom radnom okruženju.

Naše telo je programirano da registruje i reaguje na promene, pa ako doživljavamo neku vrstu bola ili neprijatnosti naš mozak će takvim nadražajima dati prioritet. U tim trenucima sve ostale svesne radnje imaju sekundarnu važnost pa je naša pažnja i koncentrisanost na rad smanjena.

Ako je sedeći položaj pravilan, onda on smanjuje zamor i potencijalne tegobe a može takođe blagotvorno uticati na opuštanje tela i odmor.

                        

Da li izgledom i dizajnom stolice procenjujemo udobnost?

Zanimljivo je da rezultati mnogih istraživanja koja su sprovedena radi ispitivanja udobnost kancelarijskih stolica ukazuju da su ispitanici više zapažali estetske karateristike koje su usko vezane za pojam udobnosti.

Ono što je sigurno jeste da kancelarijska stolica kao konačni proizvod u sebi nosi tehničko-tehnološka znanja i vizije stručnjka koji rade na njenom razvoju i da je vizuelni doživljaj primaran prilikom procena udobnosti koji direktno stvara utisak i procenu kvaliteta kod potencijalnog korisnika. Drugim rečima, tek kada smo vizuelno odabrali favorita, tek onda sledi i testiranje.

Dizajn i konstrukcija stolice kao upotrebnog predmeta čovekove radne okoline, važno je i s obzirom na to da sedište i naslon čine objekte koji su u direktnoj vezi s ljudskim telom obezbeđujuću adekvatnu potporu. Ergonomsko stajalište problema odnosa čovek–nameštaj najkritičniji je upravo po pitanju pravilnog sedenja. To su osnovni razlozi zašto se pri dizajniranju posebno vodi računa o najučestalijim problemima sedenja.

Šta je za vas udobna kancelarijska stolica?

Udobna stolica je ona koja korisniku omogućava udoban i prijatan položaj u zavisnosti od prirode poslova koji se obavlja a sve u skladu sa osnovnim načelima dobrog i ergonomskog sedenja.

Nekadašnji pojam udobnosti sedenja bio je usko povezivan s oblikom i tvrdoćom (mekoćom) sedišta, dok se danas udobnost poima s obzirom na princip raspodele prtisaka na dodirnim površinama između tela i stolice.

Cilj današnjih konstruktora i dizajnera stolica trebao bi biti razvoj stolica čija će osnovna karakteristika udobnost. Početna tačka pri definisanju funkcionalnih karakteristika (antropometrijskih i ergonomskih), čini odabir materijala koji će zadovoljiti korisnika u pogledu kvaliteta (izdržljivost, trajnost, elastičnosti).

Mnoge studije o ispitivanju materijala takođe pokazuju da postoje razlike u osećaju udobnosti koje nam pruža neki materijal i da je to isključivo individualni doživljaj. Stoga, raznolikost proizvodnje i ponude modela stolica sa različitim materijalima, podlogama i njihovim kombinacijama imaju smisla.


Ukoliko i Vi želite svoj posao da obovaljate sedeći u udobnoj stolici preporučujemo Vam SB Alsan gde ćete sigurno prepoznati kancelarijsku stolicu po vašoj meri, a sigurni smo i višenamenski modularni kancelarijski nameštaj za kompletno opremanje poslovnog prostora po povoljnim cenama.

 

 

Tekst: Nevena Hever m.i.a.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...