Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

article

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u bul. Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje organizacije prostora predškolske ustanove. Specifičnost oblikovanja i organizacije unutrašnjeg prostora oslikava osnovnu filosofiju pedagoškog programa, organizacije i načina rada i odnosa prema deci u vrtiću.

Iako, kao u već uobičajenim organizacijama vrtića, deca imaju svoje određene grupe sa stalnim vaspitačima koje tu grupu vode i prostorom za stalni boravak i obavljanje svakodnevnih aktivnosti (igra, učenje, kreativni rad, odmor, hranjenje itd.), postoji značajna fleksibilnost za želje i individualne potrebe dece u svakom trenutku u smislu poštovanja njihove zainteresovanosti za različite aktivnosti koje se realizuju u drugim sobama za boravak ili specijalizovano opremljenim kabinetima (muzički, likovno-vajarski, naučni).

Otvoreni i protočni prostori za boravak dece povezani su u organsku celinu tj. grupisani oko zizne tačke - centralnog multifunkcionalnog prostora.

Njegovi transparentni zidovi omogućavaju deci i osoblju, kako vizuelnu, tako i auditivnu komunikacuju svih delova.

Kružna forma prostora omogućava da ulazi u sve glavne prostorije vrtića budu podjednako udaljeni od centra kruga. U centru kruga, u samom podu i u plafonu prikazan je crtež sunca, sa zracima koji usmeravaju kretanje dece tj. naglašavaju ulaze u okolne prostorije. Sunce, kao i u univerzumu, predstavlja element oko koga svaki entitet ovog prostora gravitira.

Pomični zidovi muzičkog kabineta omogućavaju preoblikovanje centralnog prostora za potrebe priredbi i većih okupljanja. U slučaju kad su zidna platna u otvorenom položaju, muzički kabinet postaje bina kružne multifunkcionalne sale – hola.

Glavna prostorna celina za boravak dece , pored centralnog prostora i soba za grupe, sadrži i kabinete za nauku, muziku, umetnost, predškolski kabinet, kao i klub roditelja.

Vrtić sadrži i deo namenjen za sport i preventivu. U njemu su smešteni sala za fizičko, slana i senzorna soba. Ova zona projektovana je kao celina odeljena od glavnih prostorija za boravak dece, što omogućava njeno nezavisno korišćenje van perioda rada vrtića.

Obzirom da je vrtić smešten u prizemlju postojećeg poslovnog objekta, poigravanje arhitektonskom formom, koja bi bila u službi enterijera, bilo je gotovo nemoguće. Zbog toga su autori stavili akcenat na oblikovanje nepomičnog nameštaja, koji je bio tretiran kao “objekat” tj. jasna arhitektonska forma, dok su zidovi, bojeni intenzivno sivom bojom predstavljali samo “platno za oslikavanje”.

Svaki zid je tretiran kao zasebna slika. Preko sive podloge zida elementi nameštaja sa svetiljkama i štampom, formiraju jasnu, strogu kompoziciju. Linija nameštaja teče i na svom putu menja funkciju i dimenziju… te iz plakara prelazi u policu, iz police u klupu za sedelje i radni sto.

Nameštaj je rađen od belog medijapana u kombinaciji sa četiri jarke boje – azurno plavom, lime zelenom, pink i ljubičastom bojom. U svakoj prostoriji, u detaljima nameštaja dominira jedna od boja, čineći ambijent prepoznatljivim. Utisak boje i razigranosti forme pojačavaju i zanimljivi prozorski zastori firme Senčila Bled, koji omogućavaju igranje sa kompozicijom fasadnih zidova.

Prostori dečijih toaleta tretirani su slično poput ostalih prostorija za boravak, kako bi se topla atmosfera prenela u običajeno hladan ambijent. Pod toaleta je gumeni, kao i u celom objektu, dok su zidovi bojeni jarkim perivim bojama, uz minimalnu primenu keramičkih pločica.

Detalji u vidu crteža, printova, svetlećih panoa i štampe na platnu, čiji su autori dizajneri agencije “My name is Luka”, upotpunjavaju ambijent čineći ga duhovitim i razigranim. Originalan pristup temi “Univerzum” moderan i sveden dizajn crteža, u potpunosti prati arhitektonski izraz.


Autori projekta:

Biljana Vukelić Mikić, Dipl.ing.arh.

Milica Vukelić, Dipl.inž.arh.

 

Tekst: Biljana Vukelić Mikić, Milica Vukelić
Fotografije: iz arhiva autora projekta i investitora

Arhitektonski studio Vukelić

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...