Tabure - kameleon u svetu nameštaja

article

 

Ako bi ređali nameštaj prema prioritetu, tabure, verovatno ne bi bio visoko rangiran. Ipak,često ćete čuti i mišljenje da je tabure važan gotovo kao i sofa i da je stvar u udobnosti koju ovaj komad ume da pruži.

 


Tabure, ili u originalu otoman, je tapacirano sedište, kružnog ili pravougaonog oblika, najčešće bez leđnog naslona. Donet je u Evropu, krajem osamnaestog veka, iz Turske gde je bio glavni komad nameštaja za sedenje u domaćinstvu. Danas je tabure komad nameštaja za sedenje, bogato tapaciran, a najčešće nema rukonaslon ni leđni naslon.
 


Moglo bi se reći da je tabure često potcenjen komad, kada mislimo o enterijeru, ali koji se u isto vreme može naći u gotovo svakom dnevnom boravku. Kada malo bolje pogledamo tabure je multifunkcionalan : može biti korišćen kao zaseban element za sedenje ili zamena za klub sto, dekorativni dodatak za sedenje uz sofu ili komad za odmaranje nogu, a ako ste odabrali tabure koji ima kutiju , može biti i prostor za odlaganje. Taburei često dolaze u kompletu sa pripadajućim foteljama ili sofama. Iako se često bira tabure koji odskače bojom i oblikom od ostatka enterijera, ali mu je svakako i takav komplementaran i uklapa se u celu sliku.

Tabure je komad nameštaja koji treba odabrati sa ukusom i uklopiti ga pažljivo u enterijer prostora. Pozicija taburea i koordinacija njim po prostoru zavisi od ambijenta i teme koje i želite da postignete, veličine i stila sobe, kao i postojećeg nameštaja.
 


Kada govorimo o uklapanju taburea u sobu, prema veličini, postoje dva načina – tabure može da bude u skladu sa dimenzijama ostalog nameštaja u sobi, a sa druge strane možete da izaberete dramatično rešenje i u sobu unesete predimenzionisan tabure, koji će biti atraktivan detalj. Ipak uvek vodite računa da visina taburea – tabure treba da bude u visini, i nikako viši od sedalnog dela sofe.

Dobro i pažljivo odabrana boja, dezen ili tekstura štofa taburea može da razbije monotoniju jednobojnih i dosadnih enterijera. Čvrsti tapacirani materijali, rese, šare, koža, različita platna – sve su ovo varijante u kojima se otomani danas sreću. Izgledaju veoma impozantno, pa se bojom vrlo često prilagođavaju enterijeru.
 


Točkići na tabureu, mogu biti još jedno potencijalno dobro rešenje za enterijer u kome je, zbog skromnijeg prostora, neophodno pomerati tabure. Na ovaj način otoman se lako može naći i u centralnoj zoni prostorije, ali i u uglu pored prozora. Najvažnije je odabrati i estetski pravac i funkciju, kako bi doneli pravi izbor.

 

 

Ne boj se boje

 


Taburei su sjajan način da unesete neku lepu šaru ili novu boju u prostor. Možda bi Vam se dopalo da i sami pretapacirate stari tabure, igrajući se sa materijalima. Uz ovakav tabure, “pobacajte” i par dekorativnih jastuka u istom dezenu po sofi i efekat će biti sjajan.

 

Više je više

 

 


Možete da grupišete nekoliko taburea, različitih dimenzija kako bi napravili veliki sto na sred sobe. Ovo je sjajno rešenje kada imate goste, a ako zafali prostora za sedenje, uvek možete da odvjite jedan tabure.

 

Čuvar igračaka

 


Ranije su gotovo svi tapacirani taburei, u sebi imali kutiju za skladištenje. Ovo bi moglo da bude sjajno rešenje za dečiju sobu. Na taj način ubacite dozu boje ili šare u sobu, a igračke I ostale sitnice mališani mogu da smeste i čuvaju u tabureu. Ako dodate i mali sto uz 2 taburea, imaćete sjajan prostor za crtanje ili čajanke.

 

Kuća nije tesna

 

 


Tabure manjih dimenzija (50x50cm) je idealan za manje stanove, jer njegova multifunkcionalnost tek tu dolazi do izražaja. Osim dodatnog prostora za odlaganje, i mesta za sedenje u dnevnoj sobi, tabure kružnog oblika može da posluži i kao stolica za toaletni sto.

 

Zabavite se sa pločama

 


Taburei zaista mogu biti sjajna zamena za klub sto u dnevnom boravku. Dovoljno su niski, pa možete da se zabavite u odabiru najrazličitijih daski i ploča koje će poslužiti kao ploča stola. Ova ploča će zaštititi materijal, a takođe će improvizovani stočić biti mnogo stabilniji. Ploče za ovu namenu mogu biti najrazličitije od drveta ili plastike, poslužavnik sa zanimljivom šarom…

 

Kutija za posteljinu

 


Tabure može da ima svoje mesto i u spavaćoj sobi. Umesto kutije za posteljinu, u dno krveta možete da postavite tabure. Osim što je lep i dekorativan, i možete da se igrate sa stilovima i odabirom materijela, tabure može da posluži I kao klupa za sedenje u spavaćoj sobi, manjih dimenzija.

 

Nije samo za enterijer

 


Tabure na terasi, verandi ili u dvorištu takođe može da posluži osim za sedenje i kao prostor za odlaganje. Možete biti jako kreativni u odabiru materijala za taburee.

 

Luksuz  u detaljima

 


Ako imate prostrano kupatilo, tabure može biti dekorativan, a i koristan detalj u enterijeru kupatila. Savetujemo da birate materijale otpornije na vlagu. Kožni tabure, kao detalj u kupatilu je definicija luksunog enterijera.

 

 

Različite kombinacije

 


Mnoge kompozicije modernih sofa uključuju i tabure kao logičan nastavak. Tabure može da se sklopi sa ugaonom garniturom u veliki ležaj  ili pak da zajedno sa trosedom napravi efekat ugaone garniture.

 

 

Milena Bojović

diplomirani dizajner enterijera i nameštaja

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...