Sve što bi trebalo da znate o izradi nameštaja po meri

article

 

Jedna od sve češćih odluka  jeste da se prilikom uređivanja nekog enterijera, nevezano za to da li se radi o enterijeru predviđenom za život ili posao, većina okreće ka toj odluci izrade nameštaja po meri. Iako je ova opcija uvek postojala, u ranijim periodima je bila nešto manje zastupljena, dok se nije pojačala svest o potrebi stvaranja potpuno funkcionalnog, a opet estetski veoma dobrog prostora, što često već izrađen nameštaj ne može da pruži.

 

Ono šta vam je na prvom mestu potrebno da uradite kada se odlučite za nameštaj po meri jeste da pronađete dobre firme i majstore kojima imaju dobre preporuke, kako biste mogli od samog starta da im verujete. Nakon toga dolaze dogovori, pravljenje nacrta i skica, što sve dovodi do odluke kako bi gotov nameštaj trebalo da izgleda, a naredni korak jeste i biranje svih elemenata koji će se u njegovoj izradi koristiti. Nakon celog ovog postupka, biranje elemenata je najbitnije, pa evo šta je ono što se nalazi na tom spisku.

Okov za nameštaj

O tome koliko će jedan komad nameštaja biti jak, izdržljiv, koliki vek trajanja će imati, u velikoj meri određuje okov za nameštaj koji birate. U okov za nameštaj spada mnogo toga, tu su šarke koje spajaju delove nameštaja, ručice, šine i klizače za vrata, fioke, nožice za komade nameštaja... U svemu ovome, svaki deo okova za nameštaj ima nekoliko različitih vrsta, koje se razlikuju po određenoj nameni, funkcionisanju, pa sam odabir zavisi od toga šta i kako želite za sebe i svoj dom ili poslovni prostor. Međutim, najvažnije jeste da okov za nameštaj bude visokog kvaliteta, što će dovesti do dobrog kvaliteta konačnog komada koji ćete dobiti. Kada su u pitanju cene okova za nameštaj one su zanemarljive u odnosu na estetsku i funkcionalnu vrednost bez koje ni jedan nameštaj ne bi bio primenjljiv.

Pločasti materijali

Sam izgled određenog komada nameštaja svakako zavisi od odabira materijala od kojeg se izrađuje. Kako se nameštaj po meri uglavnom svodi na pravljenje kuhinja, oramara, cipelara, predsoblja i sličnih komada, tako je najzastupljeniji pločasti materijal za njihovu izradu. Ono što se nudi na tržištu jesu univer, odnosno iverica, drvo i medijapan. Drvo je u ovoj ponudi, reklo bi se, možda i najkvalitetniji materijal, ali njegova ograničenost je u samom izgledu, budući da većina želi da dobije neki moderniji i neobičniji izgled svog nameštaja. Univer je ovde veoma zastupljen, zbog svog izgleda, budući da postoji u velikom spektru boja, dezena, što ga čini jako zastupljenim u radu i jako popularnim. Medijapan takođe deli tu popularnost, jer se sve više koristi u modernim uređivanjima enterijera, što mu je svakako dalo na značaju.

Vijci

Kada odaberete materijal od kojeg će se određeni komad nameštaja raditi, okov za nameštaj koji će tu doći kao bitni elementi za spajanje, da bi se sve konačno spojilo potrebni su i vijci, odnosno šrafovi i holcšrafovi, ukoliko to možda i sami radite. Već sama pomen na šrafove govori o tome koliko je važan njihov pravilan odabir, budući da se međusobno jako rrazlikuju. Određeni šrafovi služe za određene namene, spajanje ploča, vrata sa osnovom, kačenje na zid i tako dalje, a razlika im je u debljini i dužini, u odnosu na materijal i težinu koju je potrebno da drže. Zbog svega toga, bitno je da budu čvrsti, kvalitetni i pravilno odabrani, kako bi i sam nameštaj mogao da bude takav.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...