Stan u potkrovlju Melburna

article

 

Reanimacija napuštenog prostora

 

Objekat: Loft Apartment

Arhitekta: Adrian Amore Architects

Lokacija: Melbourne, Australia

Površina: 214 m2  + 24 m2 (krov)

Godina: 2013. g.

 

Dizajn stana u potkrovlju bivše fabrike putera, čija poezija brutalnih materijala sinusoidnih formi predstavlja opoziciju rektangularnim formama konvencionalnog prostora za život, preobražava mesto gde se nalazi, menjajući funkcionalne, fizičke i simboličke granice.

 

Kinetiku prostora definiše fluidno skulptoralno stepenište koje se uvrće i podiže i, ispunjavajući prostor dramom i intrigom, rezbari vizuelnu konekciju enterijera i krovne terase. Dramatično stepenište se pruža od prizemlja do krova, a zidovi se spajaju i razdvajaju na njegovoj trajektoriji, stvarajući kontinuiran, otvoren i nabran prostor. Otvoreni krov, sa koga se zenitalno osvetljenje rasipa u ceo enterijer, i „stepenice za nebo“, skladno povezuju prostor od vrha do dna i ostvaruju njegov besprekorni tok.

Prostor, definisan tangentama, vektorima i dijagonalama, vizuelno ukotvljava ostale elemente dizajna. Otvoreni plan dnevne sobe, trpezarije i kuhinje, lociranih u prizemlju, je artikulisan zidovima koji se savijaju i izvrću oko kupatila, perionice i ostave. Kuhinjski prostor sa elegantnom radnom površinom od mermera, koja je uparena sa skulptoralno izrađenim ostrvom na zapadnom zidu, uspostavlja dijalog sa dinamičnim jezikom dizajna, koji u nekim aspektima predstavlja reminiscenciju na Memfis dizajn (Memfis dizajnerska grupa, čije je ime nastalo po pesmi Boba Dilana „The Memphis Blues Again“, osnovana osamdesetih godina, oživljava radikalni dizajn i, odbacujući minimalistička pravila, nudi nove, šokantne komade nameštaja, po geometrijskoj formi i po šarenilu boja).

Dodatak prvom spratu, tj. kreiranje potkrovlja je omogućeno uklanjanjem originalne čelične konstrukcije koja je prosecala centar stana, kao i postojećeg krova, kako bi se generisao dodatni volumen za dve spavaće sobe, kupatilo, studio i prostor za igru.

Fleksibilnost ovog prostora je postignuta pomoću velikih kliznih vrata pozicioniranih u ulaznoj zoni. Njihovim otvaranjem se povezuju potkrovlje i prizemlje, dobija se ekspanzija dnevne zone i kreiraju nove funkcije (studio, biblioteka, podijum za igru), dok se zatvaranjem formira spavaća soba.

Sa uzdržanom minimalističkom i monohromatskom paletom bele, sive i crne boje, i betonskim, drvenim i mermernim teksturama, kompozicioni kontrast je dodatno pojačan fraktalnim uplivom prirodne svetlosti sa severno orijentisanih prozora i krovnog otvora. Istovremeno, pažljivo izvedenom veštačkom rasvetom, kombinovanjem modernog nameštaja sa klasičnim komadima, kreirana je galerija estetike koja odiše iskrenošću i sofisticiranošću.

 

Reč arhitekte o projektu:

Koncept ovog projekta je evoluirao kao prirodni, intuitivni odgovor na dati prostor. Projekat je menjan u procesu zbog čeličnih nosača koji su delili prostor na dva dela i niskog krova na južnoj strani, što je otežavalo da se proširi i pretvori u trosoban stan. Nakon uklanjanja čeličnih nosača, bilo je moguće projektovati dinamičan prostor sa pokretnim formama. Takođe, zadovoljen je i zahtev da se uspostavi vizuelna veza između krovne terase i životnog prostora, tako što je integrisana, a ne odvojena i nepovezana. Prevazilaženje raznih strukturalnih prepreka tokom procesa izgradnje nije bilo lako, a ni izvesno da rezultat ukupne vizije neće biti kompromitovan.

Ovaj prostor će se tek otkrivati tokom vremena. Što se više vremena provede u njemu, otkrivaće se različite vizure i uglovi. Ta neplanirana iskustva će ga činiti zanimljivim.

 

Mina Uverić, m. i. a.

 

 

Portal IdealniDom - opremite vaše dnevne sobe, spavaće sobe, kancelarije i radne sobe. Nameštaj, dekorativni predmeti i oprema za dečije sobe, kupatila, kuhinje, trpezarije, bašte i terase, predsoblja.

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...