Projektovanje zelenih površina

article

Većina vrtova je sastavljena kombinovanjem površina pod travnjakom, popločanih površina i biljaka u različitim proporcijama. Koliko ćete prostora posvetiti pojedinim elementima zavisiće od vašeg životnog stila, ali i od zahteva vaše porodice ili drugih korisnika vrta.

Kakve god proporcije izaberete travnjak i čvrste površine će formirati okvir za kompletan dizajn bašte, koji će omogućiti prostor za dekorativne detalje kao što su pergole, baštenski nameštaj, vodene površine, ornamenti i naravno biljke. Iako biljke predstavljaju najzahtevnije i najosetljivije komponente zelene površine, neophodno je da prvo razmislite o načinu i intezitetu korišćenja prostora. 

Najbolji način da sastavite projektne zahteve je simulacija korišćenja. Simulacija vašeg budućeg omiljenog životnog kutka počinje predviđanjem njegovog korišćenja, te zamolite i ostale korisnike da vam pomognu. Prvo zapišite sve  ideje i zahteve, pa onda razmislite o prioritetima i vrednujte pojedine zahteve po važnosti što će vam pomoći da sagledate ukupne radove i napravite plan izgradnje. Time ste rešili možda i najvažniji deo posla.

Ovo je idealan trenutak da potražite pomoć pejzažnog arhitekte a ako ipak odlučite da svo uživanje zadržite za sebe, sa ovakvim početkom projekta imaćete jaku osnovu i velike šanse za izgradnju prelepe bašte.

Platoi i staze

Popločani platoi obično izgledaju bolje u simetričnom geometrijskom stilu dok drvene platforme dozvoljavaju i zakrivljen, neformalni dizajn. Kombinovanjem popločanih i drvenih površina lako se postiže dinamičan kontrast u kome biljke dolaze do izražaja. Posebno pažljivo postavite staze, izbegavajte nepotrebno deljenje travnjaka na delove. Umesto toga pokušajte da provučete stazu kroz tešku senku uz kuću i skrenite je oko nekog žbuna da dobijete efekat većeg prostora, istovremeno maksimalno iskorištavajući osunčani deo vrta koji je pogodniji za rast biljaka.

     

Travnjak

Važno je da travnjak bude dobro harmonizovan sa cvetnjakom, vodenom površinom i obavezno izbegavati oštre uglove i jake senke. Nežno zakrivljena ivica travnjaka vam omogućava bolje pozicioniranje okolnih sadržaja kao na primer peščanika,  koji mu i funkcionalno savršeno odgovara. Najefikasniji način formiranja travnjaka je uz pomoć busena, a ukoliko se odlučite za setvu obratite pažnju da smeša semena odgovara načinu korišćenja i mikroklimatskim uslovima na predviđenoj površini.

  

Da istaknemo :

  • Posvetite posebnu pažnju da obezbedite nesmetano oticanje kišnice uz pomoć pravilnog nagiba svih površina, dobrim drenažnim slojevima sa drenažnim cevima.
  • Predvidite i razvoj vašeg vrta. Za buduću dogradnju zalivnog sistema i proširenja osvetljenja poželjno je da pripremite instalacione kanale pre nego što izgradite staze i travnjak.
  • Ostavite izgradnju travnjaka za kraj da ne bi došlo do oštećenja i uvek koristite kvalitetnu plodnu zemlju kao površinski sloj za sve biljke, već prema specifičnim zahtevima.

 

Srđan Rajić, pejzažni arhitekta

     

Projektovanje zelenih površina, idejna rešenja, izvođenje radova, biomaterijal, travnjaci, fontane, opremanje balkona i žardinjera i letnjih bašti trajnim i sezonskim zelenilom...
 

Bulevar Despota Stefana 19-21
11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 323 46 58
Mob: +381 63 860 83 86, +381 65 204 60 00
E-mail:
rajicrajic@yahoo.com

 

 

 

Ostali naslovi

article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...
article

Kancelarije novog doba – Anaks

Prema rezultatima najnovijih instraživanja, gotovo četvrtinu svog života provedemo na radnom mestu. U skladu sa tim, udobnost i funkcionalnost nameštaja koji se tom prilikom kori...

Saznaj više...