Projekat aerodrom Abu Dabi 2030

article

 

Dubai se odavno pozicionirao na svetskoj mapi kao jedna atraktivna destinacija za biznis i turizam. Po ugledu na svoje komšije u želji da privuku što više ljudi i obezbede dalji napredak, Abu Dabi je pokrenuo projekat „Abu Dabi 2030“ . Projekat podrazumeva pretvaranje pustinje u tzv. „Vrt zaliva“ izgradnjom nekoliko projekata. Centralno mesto u celoj priči zauzima izgradnja novog aerodroma koji će umesto dosadašnjih 12 miliona moći da prihvati 30 miliona putnika godišnje.

 

Projekat aerodrom Abu Dabi 203

 

Radi poređenja  beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ godišnje prihvati između 3 i 4 miliona putnika.Očekivana cena projekta aerodroma je 10.8 milijardi dolara u poređenju sa projektom „Beograd na vodi“ čiji budžet iznosi 3.5 milijarde.Otvaranje novog aerodroma u Abu Dabiju predviđeno je za jul 2017.godine.

Nova zgrada aerodroma se nalazi između postojećih pista pa stoga dobija naziv Midfield Terminal Building – Srednji terminal. Planirana površina od 700.000m2j ednaka je površini 85 fudbalskih terena. Projektom je predviđena upotreba savremenih materijala koji će imati minimalni uticaj na okolinu kao što je zakrivljena staklena fasada koja omogućava smanjeno zagrevanje i povećanu efikasnost sistema za hlađenje. Projekat je vođen sa nekoliko ciljeva zaštite životne sredine uključujući upotrebu vozila sa pogonom na obnovljive izvore energije koji imaju niske emisije štetnih gasova,kao i pejzažno uređenje za suvu klimu.Takođe, novina je prtljažni sistem koji je projektovan da prihvati 19.000 torbi na sat sa preko 22 kilometra prenosnih linija. Planirano zadržavanje putnika koji presedaju biće maksimalno 45min. Novi terminal je projektovan tako da putnik minimalno pešači i da se poveća prostor za parking aviona. Nadstrešnica u obliku krsta sa talasastim krovom koji podseća na pećinu,nametnula se kao najbolje rešenje.

Konstrukciju čini nekoliko podzemnih etaža iznad kojih se izdiže čelična krovna konstrukcija sa rasponima koji omogućavaju veliki otvoreni prostor. Valovitu krovnu konstrukciju ribljeg oblika čini 10 glavnih nosača dužine i preko 300m koji su poduprti sa 18 lukova raspona do 320m.

Projekat aerodrom Abu Dabi 203

Glavni nosači se nalaze na međusobnom rasponu od 40m u okviru kojih se prostiru sekundarni nosači. Cela krovna konstrukcija prekrivena je zakrivljenom staklenom fasadnom oblogom.

Projekat aerodrom Abu Dabi 203

U konstrukciju će biti ugrađeno 69,000 tona čelika, preko 680,000m3 betona i 500.000m2 fasadne obloge.

Da bi se projekat završio na vreme na izgradnji je angažovano više od 18.000 radnika. Glavni projekat je uradila svetski priznata kuća ARUP,a ugovor za izgradnju čelične konstrukcije pripao je velikoj kineskoj kompaniji CSCEC.

Projekat aerodrom Abu Dabi 203

Deo inženjerske ekipe čini i firma DNEC iz Beograda. DNEC je firma osnovana od strane srpskih inženjera koja je uspešno prisutna širom Bliskog istoka i jugoistočne Evrope preko 10godina. Zadatak naših inženjera je projektovanje svih čeličnih veza na krovnoj konstrukciji.

Ovo je samo jedan od mnogih primera gde je doprinos naših inžijera na svetskim projektima uvažen i priznat. Možda nije poznato običnom građaninu ali dobro je znati da su deo svetke elite ida učestvuju u stvaranju građevinskih remek dela. Možda će upravo projekat „Beograd na vodi“ biti prilika da svojim znanjem i iskustvom stečenim u svetu unaprede našu građevinsku industriju.

 

Autor teksta:
Svetlana Grković, Mast.inž.građ.

Svetlana Grkovic, Mast.inž.građ.

 

 

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...