Prirodno drvo u savremenom enterijeru

article

 

Upotreba prirodnih materijala zbog svojih neprevaziđenih karakteristika, ostaje imperativ kvaliteta u konceptu savremenog života. Zanatski obrađeno drvo, zaštićeno i vrhunski dizajnerski oblikovano, uklapa se u klasičan, kao i u moderan ambijent. Zbog svoje trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti, specifičnosti godova kao i brojnih mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamenjiv materijal u stvaranju prostornih vrednosti.

 

Globalizacija tržišta uticala je da se pored poznatih evropskih vrsta kao što su hrast, bukva, jasen, javor, breza, trešnja, orah, na našem tržištu nađu i egzotične vrste drveta – tik, kempas, paduk, merbau, jatoba, venge, tali, sukupira, afromorsija, sapeli, pinkado, palisander, iroko, bambus.  Paleta boja je raskošna, od prirodnih i toplih do zagastih i hladnih, kao što su bela, zlatno žuta, sve nijanse crvene i boje čokolade.

 


Drvo se danas uspešno kombinuje sa drugim materijalima poput hromiranih delova, ručkica, okova, stakla i plastike, čime dobija sasvim novu dimenziju u uređenju enterijera. Proizvodi od punog drveta, osim u tradicionalnom stilu, proizvode se u savremenoj formi, geometrijskim oblicima, ravnim, glatkim površinama sa sofisticiranom završnom obradom.
 


Svaka prostorija u kući ili stanu pruža mnogo prilika da se obrađeno drvo koristi kao podna, zidna ili plafonska obloga, Ako ne volite velike površine pokrivene drvenim obrađenim daskama, uvek možete izabrati pojedinačan komad nameštaja, koji se najbolje ističe kada je ubačen sa ciljem ukrašavanja ili naglašavanja nekog dela prostorije.

 

Zidne obloge

 

 

Oblaganje zidova drvetom uglavnom se vezuje za minimalističko opremanja prostora. Osim kamena kao prirodnog materijala, drvo naglašava toplu kućnu atmosferu. Modularni i monohromatski pristup može biti izuzetno efektan, kada je u pitanju obrada jednog zida. Detalji od drveta i kovanog gvožđa  odlično se uklapaju u zidove jačih boja.

 

Stepenište

 

 


Spiralne, zavojne, ugaone – drvene stepenice su tradicionalan deo kuće, a uvek atraktivno izgledaju. Odlična su ideja za vikendicu ili ako želite da dodate rustični šarm prostoru uopšte. Izrađuju se od bukve, hrasta,  jasena, u kombinaciji sa elementima od drugih materijala, a idealne su za unutrašnje prostorije,  galeriju ili potkrovlje.

 

Spavaća soba

 


Za razliku od metala, stakla i plastike koji deluju hladno, toplota drveta, njegova mekoća, boja i tekstura, savršeno upotpunjuju prostor za odmor. Krevet od punog drveta u spavaćoj sobi, je odlična investicija u kvalitet, stabilnost i dugotrajnost. Ako ne želite serijski komad, uvek možete potražiti unikatne handmade proizvode.

 

Kupatilo i kuhinja

 

 

 

Dizajneri vešto uklapaju drvene elemente i mermer u kuhinjski prostor. Dok drvo unosi rustičan izgled, mermer daje kontrast svojim sofisticiranim poliranim i sjajnim površinama.

Kompletan kupatilski nameštaj, uključujući lavabo i kadu, takođe može da bude od punog drveta koje se oblaže specijalnim zaštitnim slojem otpornim na vlagu.

 

Dnevni boravak

 


Puno drvo uklapa se u svaki ambijent, odlično se prilagđava okruženju po svojoj boji i obliku. Sa preko 50 različitih vrsta drveta, od kojih je svaka dostupna u velikom broju struktura i obrada, izbor je gotovo beskrajan. Enterijer ušuškan u drvo čak i u vizuelnom smislu deluje potpuno zaštićeno od vetra i hladnoće.

 

Podne obloge

 

 

Od najklasičnijeg, složenog u riblju kost, preko luksuznog sa intarzijama, bajcovanog, četkanog, ručno hoblovanog  – parket spada u omiljene forme prirodnih podnih obloga.

Arhitekte se takođe opredeljuju i za podove kojima je promenjena namena (eng. reclaimed wood) – drvo uzeto iz starih ambara, vajata, kačara, sanduka, pragova, sa patinom na kome je svaka ogrebotina jedna priča.

 

Nameštaj

 


Ukoliko ste u nedoumici po pitanju nijanse drveta, dekorateri savetuju svetlije prirodne boje, kao sigurniju varijantu, posebno za male stanove i prostorije. Uz ovakav drveni nameštaj, zidovi, slike i dekoracija dolaze više do izražaja. Italijanski i skandinavski dizajneri svoje najbolje komade nameštaja i dalje izrađuju od masivnog drveta koristeći evropske i egzotične vrste, kombinaciji sa prirodnom kožom i drugim prirodnim materijalima.

Detalji

 


Da bi utisak bio kompletan, osim nameštaja i boje zidova, vizuelni efekat osveženja prostora oslanja se i na izbor detalja. Pristup može biti moderan, tradicionalan (retro), ili kombinacija oba. Ukrasni detalji od drveta na poseban način obogaćuju enterijer. Ramovi za slike, elementi za sedenje, starinski satovi i drvene figure unose poseban šarm, kao i osećaj prijatnosti topline.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...