Neobične i izvanredne građevine

article

 

Impresivne i čudne građevine, dela su nekovencionalnih arhitekata koji su svoju viziju uspeli da pretoče u prelepa i nesvakidašnja zdanja pretvorivši delove grada u male oaze moderne arhitekture. Mnoge građevine na svetu poznate su i njihovo ime znači ne samo ahritektama i onima koji se zanimaju za građevinarstvo, već i sasvim običnim ljudima.

Neobični oblici, ambiciozni dizajn i novi materijali neizostavni su deo moderne arhitekture, a samo najhrabrije arhitekte se nisu libile da ih u potpunosti iskoriste i stvore prelepe građevine širom sveta.

Građevine poput ovih koje smo izdvojili, postale su  prave turističke atrakcije i ne samo da su interesantne, već se prosto zapitate kako su neke od njih sagrađene. Ovo su samo neke od veoma čudnih, ali interesantnih građevina širom sveta.

 

1. Casa do Penedo - Kamena kuća, Portugal

Casa do Penedo - Kamena kuća, Portugal

Casa do Penedo, takođe poznata kao Stone Castle ili Kamena kuća, je arhitektonski spomenik koji se nalazi između Celorico de Basto i Fafe, u severnom Portugalu. Izgrađena je od četiri velike stene koje služe kao osnova, zidova i plafona kuće. Izgradnja kamene kuće  je započeta 1972. godine i trajala je oko dve godine do njenog završetka 1974. Kuća je prvobitno korišćena od strane vlasnika kao destinacija za odmor. Danas Kamena kuća je mali muzej relikvija i fotografija iz istorije kraja u kome je sagrađena. Zbog svog neobičnog dizajna i integracije sa okolnom prirodom, kuća je postala velika turistička atrakcija.

 

2. Dancing Building - Plešuća kuća, Češka Republika

Dancing Building - Plešuća kuća, Češka Republika

The Dancing house (Plešuća kuća) ili "Fred i Džindžer" nalazi se u Pragu, Češka Republika. Ovo je neverovatno remek delo arhitekata Vlade Milunića i Frank Gehry-a. Zgrada je projektovana  1992. i završena u 1996.godine. Po svom netradicionalnom dizajnu za to vreme izdvajala se između baroknih, gotičkih i građevina iz doba secesije po kojima je Prag čuven.Međutim, iako moderna, zbog svog romantičnog šarma i dojma kao da zgrade grle jedna drugu u pozi za ples, postala je simbol grada!

 

3. The Niteroi muzej savremene umetnosti, Brazil

The Niteroi muzej savremene umetnosti, Brazil

Zgrada je visoka 16m, sa prečnikom kupole od 50m. Nalazi se u Rio de Janeiro i jedna je od glavnih atrakcija grada. Izgrađena je 1996. godine, po projektu  arhitekte  Oscar Niemeyer-a, koji ga je stvorio uz pomoć građevinskog inžinjera Bruna Contarini-a. Zgrada muzeja izgleda kao da je upravo NLO sleteo iz svemira i pronašao mesto odakle se pruža prelep pogled na Rio de Janeiro i okolinu.

 

4.La Pedrera, Španija

La Pedrera, Španija

Poznata kao „Casa Mila“, nalazi se u Barseloni, Španija. Izgrađena je po projektu čuvenog arhitekte Gaudija za jedan bračni par. To je moderan, nekonvencionalan objekat, karakterističan po tome što ne sadrži ni jednu ravnu liniju.  Zaštićena je od strane UNESCO – a.

 

5. The Crooked House, Poljska

Crooked House, Poljska

Kuća se nalazi u Sopotu, Poljska, izgrađena je 2003.godine. na osnovu dizajna slike Jan Marcin Szancer i Per Dahlberg. Kuća ima izvanrednu i neverovatan strukturu i izgleda kao da je uzeta iz crtanog filma. Zgrada odaje utisak kao da je istopljena od iscrpljenosti. Popularno je turističko mesto sa restoranima, barovima, i prodavnicama, a sama zgrada je jedna od najviše fotografisanih u Poljskoj.

 

6. Habitat 67, Montreal, Kanada

Habitat 67, Montreal, Kanada

Stambeni kompleks u Montrealu, dizajniran od  strane izraelsko - kanadskog arhitekte Moše Safdie kao glavna atrakcija za Expo 1967 godine, kada je kompleks i otvoren. Smatra se arhitektonskim obeležjem, i jednim od najznačanijih građevina u Montrealu. Podseća na zanimljiv raspored kocki sa kojim se deca igraju, ali bez obzira na svoj originalni izgled, zgrada je potpuno stabilna i udobna za život.

 

7. Forest Spiral – Hundertwasser Building, Nemačka

Forest Spiral – Hundertwasser Building, Nemačka

Na osnovu dizajna umetnika Friedensreicha Hundertwassera, a u izvedbi arhitekte Heinza Springmanna ova neverovatna zgrada sa zelenim krovom u obliku spirale završena je 2000. godine. Ceo projekat je veoma moderan i topao i čini da cela zgrada i okruženje izgledaju lepo i udobno, obavijeno divnim zelenilom i cvećem i predstavljaju pravo mesto za kvalitetan i opušten život.

 

8. Cubic Houses, Rotterdam, Holandija

Cubic Houses, Rotterdam, Holandija

Kubne kuće u Roterdamu,Holandija dizajnirao je Piet Blom. Kocke su pozicionirane u  različitim uglovima,  oslonjene su na šestougaone stubove, ima ih 38 sve su povezane jedna sa drugom i podsećaju na stabla, a ukupno - čine šumu!

 

9. Cathedral of Brasilia, Brazil

Cathedral of Brasilia, Brazil

Katedrala Brazilija je zdanje dizajnirano da bude boravište nadbiskupije Braziliji. Dizajner - Oscar Niemeyer je ovu predivnu strukturu stvorio pomoću 16 stubova od betona, svaki od njih je 90 tona težine! To je neverovatan objekat, pun svetlosti i dizajniran sa najvećom pažnjom za detalje. Katedrala Brazilija je definitivno zgrada koju vredi videti!

 

10. National Centre for the Performing Arts, Kina

National Centre for the Performing Arts, Kina

Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti, skraćeno NCPA, za razliku od najnovijih zgrada u Kini trebalo je skoro 6 godina da se izgradi - počela je 2001. godine sa projektom Paul Andreua, a završena je 2007. godine. vreme izgradnje je bilo vredno krajnjem rezultatut - zgrada podseća na ogromno jaje, leži u veštačkom jezeru, sve je napravljen od titanijuma i stakla i izgleda stvarno neverovatno!

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...