Leto u vašem domu

article

 

Godišnje doba koje većina nas najviše voli je stiglo. Mi smo ga spremni dočekali ali da li se isto može reći i za dom u kome živimo?

Pre nego što se posvetimo dekorisanju i svim onim finim i lepim trikovima koji naš životni prostor čine omiljenim, moramo da pređemo i neke opšte napomene koje mogu bitno uticati na celokupni užitak tokom letnjih meseci.

Leto sa sobom nosi visoke temperature, a od njih se treba odbraniti i za to postoje različiti pristupi. Svakako najjednostavniji je otvaranje prozora i stvaranje nesmetane prirodne cirkulacije vazduha kroz vaš životni protor čime nećete povećati račun za struju a na prirodan način ćete temperaturu unutar svog doma spustiti na prihvatljiviji nivo. Takođe ne bi bilo loše da zasadite nekoliko vrsta biljaka poput puzavica, engleskog bršljena ili kaučukovog drveta sa malim lišćem kako bi se vazduh u vašem domu bolje prečišćavao a istovremeno sam prostor vizuelno obogatio. Sledeći korak bi mogao da bude korišćenje ventilatora, koji troši značajno manje električne energije od klima-uređaja ali u skladu sa tim, efekat njegovog rada je slabiji. Ipak, preporuka je da se smer rotacije ventilatora podesi suprotno smeru kazaljke na satu kako bi se gornji, topliji i donji, hladniji slojevi vazduha temperaturno izjednačili.

Na koji god način da rashlađujete svoj životni prostor, bitan a često zanemaren faktor su prozori. Ukoliko ne planirate uskoro da se pozabavite njihovom zamenom, savetujemo vam ugradnju venecijanera ili rolo zavesa čijim korišćenjem se potreba za rashlađivanjem doma može smanjiti i za 40%. Ako vam je u planu zamena prozora, obavezno vodite računa o K faktoru koji proizvođač garantuje. K faktor je koeficijent toplotne provodljivosti i on je oličenje toliko spominjane energetske efikasnosti. Zapamtite, što je vrednost K faktora niža, to je prozor u kontekstu energetske efikasnosti bolji. Kada već pričamo o energiji treba da pomenemo još nekoliko stvari. Zamena sijalica je još jedna opcija. Obične sijalice samo 5% energije koju troše pretvaraju u svetlost dok se sva ostala energija pretvara u toplotu. Kod savremenih sijalica, štedljivih, odnos je obrnut, jer ukupno troše 75% manje električne energije a pri tom 90% utrošene energije pretvaraju u svetlost. Takođe, prilikom pripreme hrane, potrudite se da posuđe koje koristite svojom veličinom odgovara površini ringle jer odstupanje od npr. 5cm između prečnika dovodi do oslobađanja 40% više toplote. Ako je upotreba klima uređaja vaš isključiv način rashlađivanja životnog protora u toku letnjih meseci imajte na umu nekoliko važnih činjenica: razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne treba biti veća od 8 stepeni, a pri tom, podizanje unutrašnje temperature za samo jedan stepen može se odraziti na smanjenje potrošnje električne energije od 3%. Takođe, redovno čistite filter jer ukoliko je zapušen može vam povećati potrošnju energije za 10%.

Sada smo spremni za lepši deo priče o letnjem uređenju doma i pozabavićemo se bojama i dezenima. Najjednostavnije i najbrže osveženje vaš dom može dobiti jednostavnom promenom boje zidova. Boje pre svega direktno utiču na psihu i dobro raspoženje. Potrudite se da nove boje uskladite sa postojećim elementima i da ne koristite više od tri različite boje, kako ne biste stvorili vizuelnu kakofoniju. Nežne nijanse žute, narandžaste, plave ili zelene mogu se iskoristiti za zidove dnevnog boravka, spavaće ili dečje sobe. Takva boja nije dominantna u prostoru i skladno se uklapa u celinu. Kombinacija dve različite u istom prostoru može takođe da bude vrlo diskretna, ali samo ukoliko se primene suptilnije nijanse. Korišćenje intenzivnijih nijansi boja ( žuta, crvena, ljubičasta, plava i zelena) zahteva usklađenost sa ostalim elementima. Preporučuje se da se takvim bojama okreči samo jedna strana sobe koja će na taj način postati dominantni deo enterijera ali i ujedno vizuelno povećati prostor. One delove doma koji su orijentisani prema severu ili su slabo osvetljeni slobodno okrečite žutom bojom. Presvlake za stolice, jastučići ili ukrasni predmeti mogu da budu u dominantnijim nijansama, ali onda zidovi moraju obavezno da budu u smirujućim bojama - bež, svetložutoj, svetlozelenoj, boji breskve ili beloj. Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojenjem plafona u svetlijoj nijansi od ostalih zidova. Visoki prostor vizuelno ćete sniziti korišćenjem tamnije nijanse za plafon. Uski prostor proširićete bojenjem dužih zidova svetlijom nijansom, a kraćih tamnijom bojom.

More i morski motivi su večiti simbol leta i ljubavi prema ovom godišnjem dobu. Jedan od glavnih letnjih motiva su svakako prugasti dezeni, bez obzira gde, kako i na čemu su smešteni pa su ujedno najbolji i najefikasniji način da donesete leto i more u svoj dom. Ako u svoj dom ubacite malu stazu sa umirujućim rozim i sivim prugama te par morskih detalja sigurno ćete se osećati kao da ste u nekoj kući na plaži. Šareni jastuci uneće vedrinu i podići raspoloženje u svakom domu. Takođe će ukrasiti vaš nameštaj, a prostoriji dati novi sjaj. Šareni prekrivač u meksičkom stilu zasigurno će doneti pozitivnu energiju u vašu sobu. Takođe, možete ga poneti i kada krenete na piknik u prirodu. "Razveselite" svoje kupatilo veselim zavesama sa prugastim motivom. Odaberite zeleno-belu kombinaciju kako bi uneli svežinu i kupatilu podarili moderan izgled. Neutralne zidove i pločice u kupatilu ćete "razbiti" tako što ćete ubaciti prugastu korpu za veš. Odlučite se za tamnoplave i bele pruge koje će vas uvek razveseliti i podsetiti na more. Stolnjakom veselih boja prekrijte sto na koji ćete poslužiti ukusnu hranu koju ste spremili za vaše ukućane. Zasigurno će i vaši ukućani uživati u hrani koju im poslužite u novim tanjirima sa plavo-belim prugicama. Podsetiće ih na omiljeno letovanje i učiniti svaki obrok prijatnijim.
 

Tekst: Peđa Marković d.i.a.

Foto: internet

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...