Kako se grejati u stanu?

article

 

Grejna sezona počinje. O ceni grejanja još uvek se spekuliše, a računa se i preračunava ko će najviše platiti grejanje ove zime. O centralnom grejanju se zna, plaćanje je isto tokom cele godine, nema tu mnogo šta da se objašnjava. Grejanje na struju je po potrošnji je najveće, a ako se grejete pomoću TA peći, količina potrošene struje zavisiće, ne samo od vremena koje provorite u stanu, nego od od zime. Različiti sistemi grejanja obezbeđuju različite nivoe komfora. Da bi nadoknadili prirodnu toplotu, neophodno je da dolazi do većeg strujanja toplog vazduha. Zato je neophodno obezbediti adekvatnu izolaciju. Međutim, odabir sistema za grejanje zavisi od nekoliko faktora. Na to koji ćete izvor grejanja izabrati zavisi od mesta u kojem živite, kvaliteta izolacije, prostora u kojem živite, itd.

Moguće je grejati se pomoću različitih sistema i njih možete lako kombinovati, a možete pojedina grejna tela napajati različitim energijama. U stanu možete imati centralno grejanje koje se napaja iz kotla ili zahvaljujući modernom kaminu, a toplota se pomoću njih dalje širi na radijatore. Takođe, možete proveriti šta je to što panelni radijatori omogućavaju, i da li su panelni radijatori ipak bolji nego glomazni radijatori koje već uveliko treba menjati.
 

Faktori koji utiču na izbor sistema za grejanje
 

1. Stan u kojem živite

Mesto stanovanja je najvažniji faktor koji utiče na izvor sistema za grejanje. Obnovljivi izvori energije često su rezrvisani samo za seoska područja, dok su stanovnici urbanijih naselja uskraćeni za grejanje na prirodni gas ili recimo ugalj. Međutim, kada su stanovi u pitanju, panelni radijatori su odlično rešenje. Naime, mogu se uklopiti u svaki prostor,  jer se panelni radijatori prave u nekoliko različitih dimenzija. Od veličine radijatora i zavisi kakva je njegova snaga. Ako se odlučite za ovu vrstu grejanja, sigurni smo da nećete pogrešiti.


2. Lični komfor

Ako želite da obezbedite stalnu temperaturu u stanu, svakako nećete izabrati grejanje pomoću TA peći. Naime, ova vrsta grejanja nije isplativa, pogotovu ako je zima jaka i hladna. Svakako,  ako postoji prilika da birate da li biste centralno grejanje ili grejanje na gas, onda bi trebalo izabrati sistem grejanja koji je isplativ. Takođe, trebalo bi razmišljati i na dugi rok, pa ako se odlučujete za zamenu grejanja u stanu, onda su panelni radijatori odlično rešenje. Takođe, možete se odlučiti i za obnovljive izvore energije i u svoj dom ugraditi toplotne pumpe, ali ipak je ugradnja ovih pumpi finansijski mnogo zahtevniji poduhvat.


3. Finansije

Cene grejanja su različite. Različite vrste goriva zahtevaju različitu cenu, a za isti novac nećete se isto ogrejati pomoću drva, uglja, prirodnog gasa ili zahvaljujući centralnom grejanju. Ako već niste razmišljali ranije o tome, vreme je da se raspitate koliko se kreće cena jednog kilovata struje, koliko košta kubni metar gasa, a koliko treba platiti litar lož ulja. Kada sve uporedite, računica će biti jasna. Ušteda energije bi trebalo da bude na prvom mestu, a ako već imate priliku da odaberete energetski efikasniji sistem grejanja po nižoj ceni, onda to i učinite. Ako pak možete nešto da promenite kako biste za manje pare imali bolje grejanje, onda razmislite da li je bolje ulagati u grejna tela ili poraditi na izolaciji doma i ugradnji nove pvc stolarije.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...