Izbor sobnih vrata – velike mogućnosti

article

 

 

Unutrašnja sobna vrata čine važan deo enterijera, ona  čuvaju naš intimni prostor, pružaju dodatnu sigurnost, štite nas od buke i osiguravaju zadržavanje toplote u prostoriji. Otvaramo ih i zatvaramo i po pedest puta dnevno i zato je bitno da ih odlikuje trajnost. Stoga je pri njihovoj kupovini važno oprediliti se za ona koja pružaju najbolji odnos cene i kavaliteta.
 

Izbor ovakvih vrata nije lak zadatak. Zahvaljujući razvoju tehnologije i novim idejama koje svakodnevno nastaju i razvijaju se, u ponudi je veliki izbor sobnih vrata različitih oblika, materijala i dezena. Bilo da su jednokrilna, dvokrilna, sa nadsvetlom, sa zastakljenim površinama, klizna, ili kombinacija više varijanti, treba uvek voditi računa da se uklope u postojeći ambijent.
 


Korišćenje najkvalitetnijih, sertifikovanih, repromaterijala iz zapadno evropskih zemlja u kombinaciji sa visoko-produktivnim mašinama, čini osnovu jednog visoko kvalitetnog proizvoda. Zato kupci treba da se obrate proverenoj kompaniji kakvo je preduzeće Lamex iz Novog Sada koje u svojoj ponudi ima kvalitetne i pristupačne proizvode za izradu vrata od pločastih materijala na bazi drveta. Oni su i zastupnici renomiranih proizvođača pločastih materijala iz Evrope –  Egger i Fundermax, koji ispunjavaju visok standard, stalno proširujući svoj proizvodni asortiman.

 

 

Drvena vrata

 

 

Kao i nameštaj izrađen od ovog prirodnog maetrijala, drvena sobna vrata pružaju osećaj prirodne topline u enterijeru. Pored tradicionalnih materijala kao što su smreka, hrast, orah, trešnja, jasen ili bukva, vrata se izrađuju i od egzotičnih vrsta: wenge, zebrano, iroko, američki orah… Tekstura drveta se ne sakriva već ističe, odlično se uklapajući u klasične enterijere. Ekološki čisto, drvo  je i odličan zvučni i toplotni izolator. Ukoliko se pravilno odrzavaju  drvena vrata mogu da traju decenijama.

 

Laminati

 

 

Ploča laminata nanosi se na odgovarajuću noseću ploču (iverica i MDF ploča). Ima čitav niz primena i nalikuje drvetu. Otporna je na površinsku abraziju, udarce i ogrebotine, što garantuje i dug vek trajanja. Veliki izbor dekora moguće je ukomponovati i sa drugim elementima nameštaja u prostoriji. Površine su glatke i jednostavno se čiste.

 

Od medijapana

 

 

Vrata izrađena od medijapana (MDF ploča), finalno mogu biti presvučena melaminskom folijom, CPL folijom, farbana visokokvalitetnim poliuretanskim bojama, furnirana i finalno bajcovana prema željenoj boji. Izrađuju se kako u standardnim dimenzijama, tako i prema zahtevu i želji  kupca prema zadatim dimenzijama. Izdvajaju se zbog svojih odličnih mehaničkih karakteristika, a dodatni plus je povoljna cena po kojoj se mogu nabaviti.

 

Staklena vrata

 

 

Izdržljiva, elegantna i moderna, staklena vrata posebno se uklapaju u moderne enterijere. Ona vizuelno povećavaju prostor, lako se čiste i održavaju, a opcija su i za kuhinju i kupatilo. Mogu biti providna, matirana, dezenirana, farbana posebnim bojama, od kaljenog stakla ili trodupla. Peskirani motiv na staklu pruža naročiti efekat uz dodatno osvetljenje. Ona mogu u potpunosti osvežiti prostor, obezbeđujući veću količinu denevnog svetla.

 

Klizna vrata

 


Postala su veliki trend poslednjih godina; ona su jednostavna, funkcionalna, odvajaju dnevni boravak od kuhinje ili predsoblja. Ovaj tip vrata otvara se horizontalno – klizeći preko graničnika ili šine na koju su namontirana ili fiksirana. Omogućavaju bolju povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora,  a kao pregradna vrata nude veliki izbor kreativnih rešenja u enterijeru. Klizna vrata se često koriste i kao vrata garderobera, kod ugradnog plakara. Ispune mogu biti izrađene od različitih materijala: univer, staklo sa  dekorativnom folijom u boji, peskiranom folijom, ogledalom ili furniranim medijapanom.

 

Vrata sa dekor folijom

 

 

Sobna vrata mogu se presvlačiti i 3D folijom, čije su glavne prednosti izuzetna otpornost na habanje, kao i  izgled koji savršeno oponaša i prirodnu teksturu drveta. Pojedini tipovi folije  izrađeni su sa naglašenom teksturom čime se postiže neverovatna sličnost sa prirodnim materijalima. Osim folija sa drvenim dezenima, vrata je moguće opremiti i sa folijama koje su jednobojne, sedefaste ili metalik.

 

PCV vrata

 

 

PVC je jedna od najkorišćenijih vrsta plastike.  Kao i prozori od ovog materijala i vrata imaju važnu ulogu u toplotnoj i zvučnoj izolaciji. Izrađuju se najčešće u beloj boji, ali mogu biti i u drugim dezenima, različith dimenzija i oblika, sa ili bez stakla, lako se prilagođavajući potrebama kupca, što je imperativ za ljude koji renoviraju svoj dom. PVC stolarija je energetski efikasna, jeftinija u odnosu na ostale materijale, jednostavna za održavanje i proizvodi se u širokom spektru boja i oblika.

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...