Idealna rasveta za vaš dom

article

 

Svetlost je jedan od najvažnijih elemenata oblikovanja prostora, zato je pažljiv izbor i postavljanje rasvete jedna je od ključnih tačaka u enterijeru, koja kreira atmosferu i  štimung. Svetlosni efekti mogu promeniti čitav doživlja prostora, vizuelno ga proširujući ili pak smanjujući.


Različiti uglovi pod kojima svetlost pada utiču na naš doživljaj teksture i boje zidova i tapeta, nameštaja i pojedinačno postavljenih predmeta.  Igra svetlosti (i senke) obogaćuje i nadgrađuje svaki prostor, ako je pravilno upotrebljena, zato je od velike važnosti na samom početku planiranja životnog prostora (ili kada se radi renoviranje) pored izrade arhitekstonskog projekta,  uzeti u obzir  i celokupan koncept osvetljenja u stanu. Različiti tipovi i kombinacije svetiljki, visećih lustera, plafonjera, rozetni, skrivenih, ugradnih ili stonih lampi od svakog stana mogu napraviti idelan dom i Vašu ličnu oazu.

Kada dobro osmotrite svoj životni prostor, iskombinujte jače osvetljenje u prostorijama za rad, obedovanje i svakodnevne aktivnosti, ali ne zaboravite i prigušena svetla za prijatno veče i trenutke opuštanja sa porodicom i prijateljima.

 

Hodnik – ne mora da bude mračan

 

To je mesto dobrodošlice i ulaska u dom. Ukolko prirodno osvetljenje postoji, nemojte  ga gušiti korišćenjem tamnijih zavesa i draperija, već se pre opredelite za svetlije tkanine i pustite svetlost u svoj dom.
 

 • Kod dugih uskih hodnika najbolje rešenje za osvetljenje jeste plafonsko, ali alternativa može biti i zidno.
   


 

 • Za hodnike čiji su zidovi slobodni možete primeniti i zidnu rasvetu u vidu vertikalnih LED traka.
   


 

 • Niz malih visilica na jednakim razmacima po plafonu predsoblja daće ujednačenu osvetljenost, a ujedno delovati dekorativno.
   

 

Spavaća soba ­– intimno osvetljenje
 

Ušuškana, skrivena od pogleda, namenjena za romantiku, opuštanje i odmor, Vaša spavaća soba  je prostor u kome je  izuzetno važno uklopiti kako estetske, tako i praktične elemente osvetljenja koji će podmiriti zahteve svojih stanara bilo da su oni bračni par, dete ili singl osoba.
 

 • Dobar izbor za veće spavaće sobeje viseći luster ili okrugla kristalna kugla koji će dati novi vizuelni izgled prostoriji.
   


 

 • Centralno osvetljenje ugrađeno u plafon stvara zanimljiv koloristički ambijent.
   


 

 • Stone lampe pored kreveta nezaobilazan su elemenat ukoliko ste ljubitelj dobre knjige pred spavanje. Neobični moderni abažuri, koji ne moraju ovazno biti u beloj ili drap boji, uneće osveženje u čitavu sobu.
   


 

 • Alternativa su i zidne lampe, koji osim što su funkcionalne, mogu biti i zanimljiv detalj ukoliko abažure uklopite u boju kreveta ili posteljine.
   

 

Dnevna soba – eksperimentišite sa igrom svetlosti

 

Osvetljenje u  dnevnoj sobi mora da zadovolji širok spektar različitih aktivnosti, ali ovde ipak možete pustiti mašti na volju i eksperimentisati. Ukoliko je dnevni boravak uži, efekat širine postićite strateškim osvetljavanjem zidova. Uz jače plafonsko osvetljenje uključite dodatne izvore svetla koji dopiru sa zidova, stolova ili poda, čime ćete naglasiti komodu, biblioteku ili neki drugi komad nameštaja koji želite da istaknete.

 

 • Ukolko imate slike i postere, osvetlite ih niskovoltažnim lampama sa halogenim sijalicama.
   

 

 • Masivni lusteri i visilice sjajan su izbor za visoke plafone, ali ne i za spuštene.
   

 

 • Luster može uspešno da zameni ili dopuni par zidnih svetiljki, postavljenih tako da ističu određene detalje.
   

 

 • Računar i TV zahtevaju svetlo niskog intenziteta koje neće imati odsjaj i neće ometati gledanje slike na njemu.
   


 

Kupatilo – Intenzivno belo

 

Kupatila traže halogenu rasvetu koja daje intenzivno belo svetlo. Samo je kombinacijom različitih svetiljki moguće ga optimalno osvetleti i stvoriti pravi ugođaj u kome nema senki, bez obzira na kvadraturu.

 

 • Poželjno jekoristiti dva tipa rasvete – direktno i jačeg intenziteta potrebno za šminkanje i brijanjei drugo malo slabije pri korišćenju tuša, lavaboa ili sanitarija.
   

 

 • U manjim kupatilima svetla iznad ogledala biće dovoljna da osvetle celu prostoriju, dok će u većim biti potrebne i svetiljke na plafonu.
   

 

 • Podešavajuća rasveta se može naći iznad kade ili tuš kabine što će dodatno uticati da se relaksirate posle naprnog dana.
   

 

 • Led rasveta odlično izgleda ispod i iznad ogledala, iznad lavaboa, a potpun efekat možete postići ugradnjom u kupatilske police ili ormare sa providnim vratima.
   

 

 

Kuhinja mesto kreativnih ideja i funkcionalnog osvetljenja

 

Ovde nastaju maštovite kreacije i rađaju se nove ideje. Zato osvetljenje u kuhinji treba da bude savršeno funkcionalno i kvalitetno za bezbedno rukovanje kućnim aparatima, ali i maštovito i raspoređeno kako bi se stvorio što ugodniji ambijent.

 

 • Gornji kuhinjski elementi obično zaklanjaju svetlosne zrake koji padaju na prostor za rad, a istovremeno i mi sami sebi stvaramo senku kada stojimo.
   

 

 • Funkcionalna rasveta podrazumeva jako svetlo direktno iznad radne površine, sudopere i električnih uređaja.
   


 

 • Iznad radne površine svetiljke treba da budu postavljene na međusobnoj udaljenosti od 80 cm.
   

 

Za kraj ili početak, prepustite se i kombinujte, tipove i vrste osvetljenja, vodeći računa o svojim potrebama i ukusu, jer ne zaboravite dobro osmišljeno osvetljenje može da donese potpunu promenu u vaš životni prostor!

 

 

Tekst: Gorana Stevanović, istoričar umetnosti

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...