Hand Made - nameštaj iza koga stoji priča

article

 

Unikatnost, posebnost, različitost i kreativnost

 

 

Sve su to neosporni kvaliteti koji krase handmade proizvode. Era industrijske masovne proizvodnje polako uzmiče pred ručno pravljenim komadima koji se izdvajaju po svojim osobenostima, napuštajući do skora vladajući trend uniformisanosti i jednoličnosti. Jedinstveni komadi nameštaja izrađeni ručno uz korišćenje tradicionalnih tehnika, nose u sebi i autorski pečat svog tvorca, istovremeno oslikavajući i duh onoga koji ga poseduje.

 

Drugačija percepcija

 

 
 

Dizajneri handmade nameštaja ne doživljavaju izradu pojedinačnih komada kao rutinu, već kao savršeno balansirani prostor u kome ostvaruju svoju umetničku ekspresiju i stvaralačku energiju. U saradnji sa klijentima oni često osmišljavaju i izvode komade nameštaja u skladu sa njihovim željama i potrebama. Tokom godina, kreativni timovi dizajnera i majstora, razvijaju i unapređuju svoju individulnost i majstorsko umeće, stvarajući jedinstvene rukotvorine. Tako nastaju i prava mala umetnička dela visokog kvaliteta i vrhunske završne obrade.

 

Nameštaj sa dušom

 


 

U svaki komad ručno pravljenog nameštaja utkana je skrivena priča. Ona je ponekad tradicionalna i romantična, rustična, ponekad savršeno moderna ili čini omaž velkim dizajnerima i njihovim delima. Biti poseban i biti drugačiji, odlika je stava i hrabrosti da se iskorači iz svakodnevice i jednoličnosti. U handamde nameštaj inkorporirano je i svo umeće stolarskog zanata i poneke zaboravljene tehnike koja udahnjuje život svakom na oko statičnom predmetu.

 

Eksperimentisanje sa materijalima

 

Za izradu se često ne koriste samo opštepoznate vrste drveta poput bukve i hrasta, već su tu šljiva trešnja, kruška, ili egzotične vrste kao što su padok, ovengkol, niangon, kevazingo i dr. Kao što ne stoji svakome isti komad garderobe, tako je i sa vrstama materijala od kojih se nameštaj pravi. Dizajneri veliku pažnju posvećuju njihovom pažljivom odabiru od kojeg će načiniti originalan i autentičan komad.

 


 

Svi ostali materijali koji se koriste u izradi nameštaja (koža, štof, okov) odlikuju se visokim kvalitetom ručno rađene završne obrade i potpuno su prirodni, uključuju i impregnaciju nameštaja koji se radi premazima ekološkim drvnim uljima i voskovima.

 

Handmade VS Industijska proizvodnja

 

 

Jednoličnost masovne proizvodnje duboko je ukorenjena u svim sferama života. Svakodnevno koristimo predmete koji su odraz potrošačkog društva i brzog tempa života, u kome je sve automatizovano, zamenljivo i potrošno. I pored mnogih prednosti, masovno proizvedeni nameštaj krade dušu i karakter svakom ambijentu. Za razliku od njega ručno pravljen nameštaj:

  • Ne skriva sitne nesvršenosti, on ih čak i potencira.
  • Na nekim komadima naglašeni su čvorovi i spojnice, ili su prisutne mrlje od farbe.
  • Svaki pojedinačni komad zahteva jedinstven pristup.
  • Pored tradicionalnih, unose se i inovativni načini obrade drveta, stakla, keramike i tekstila.
  • Sitne nesavršenosti ponekad ne mogu da se registruju golim okom, ali se osećaju pri dodiru.
  • Svi komadi nose lični pečat, napravljeni tako da se uklope u enterijer i da dugo traju.
  • Ne postoje dva komada koja su kompletno indentična.
  • Koriste se mašine za obradu drveta, ali sve završne obrade i sva spajanja, rade se potpuno ručno.

 

Kreiranje brenda

 

 

Dugačak je i naporan put od rađanja ideje, do njene realizacije. Posle analize materijala, ergonomije, estetike i tržišta, definišu se prvi modeli nameštaja. Pokreće se proizvodnja i time zaokružuje celokupan proces stvaranja jednog komada. Posvećenost izradi, težnja za visokim kvalitetom, izbor vrhunskih materijala i originalni dizajn, parametri su koji utiču na razvoj brenda. Jedinstvena i savremena vizija koju brend prenosi svom okruženju, jasna je poruka koji očekuju verni klijenti, među kojima su privatne rezidencije, ali i hoteli, SPA centri i restorani.  

 

Kreativni kutak

 

Dizajn je proces, ne formula; on sledi sebi svojstvenu logiku, ali je otvoren za neočekivana otkrića koja potiču iz eksperimentisanja i građenja veza između naizgled nepovezanih ideja.

Poslednjih godina na Zapadu vlada trend naglog porasta ručno pravljenih komada. Rustični šarm jedinstvenog „personalizovanog“ nameštaja ima sve snažnije korene, koji se povezuju sa tradicijom i  nasleđem.

U handmade tipu nameštaja skriven je i identitet stanara, jer je svaki enterijer ogledalo onoga ko u njemu obitava. Bilo da se kao kupac opredelite da u svoj omiljeni kutak smestite unikatni stočić od američkog oraha, ili trepezarijsku stolicu od mahagonija premezanu prirodnim uljima, ili da svoje uspomene i drage sitnice sačuvate u komodi sa šesnaest malih fioka od kojih je svaka komad za sebe, unećete različitost i posebnost, koja neće promaći oštrom oku posmtrača.

 
 

Naravno za izradu ovakvog tipa nameštaja, potrebno je vreme. Zato budite strpljivi... i maštoviti kada pravite mesta za svoj kreativni prostor!

 

Tekst: Gorana Stevanović, istoričar umetnosti

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...