Garažna Vrata

article

 

Zbog sve većeg globalnog problema sa parkiranjem, u urbanim sredinama se sve češće koriste garaže, a samim tim su sve veće potrebe i za garažnim vratima. Garažna vrata se koriste kao ulaz u jedinične garaže, kolektivne garaže unutar stambenih zgrada, a takođe i za pregrađivanje parking mesta unutar kolektivnih garaža.

Prilikom izbara garažnih vrata potrebno je voditi računa o funkcionalnosti, kvalitetu kao i potrebi za termoizolacijom i vrstom upravljanja. Ukoliko je neophodno da se garažni prostor greje potrebno je izabrati garažna vrata koja imaju svojstva termoizolacije. Za odvajanje garažnog mesta unutar kolektivne garaže uglavnom nema potrebe za vratima koja dodatno izoluju prostor.

Garažna vrata mogu biti pogonjena ručno ili na motorni pogon pomoću prekidača ili daljinskog upravljača. Ukoliko se u garažu ulazi direktno sa ulice, daljinski upravljač i motorni pogon mogu biti veoma zgodni da se ne bi pravile gužve u saobraćaju. Takođe su zgodni i u slučaju loših vremenskih uslova. Vrata mogu biti opremljena i foto ćelijama kako ne bi došlo do oštećenja vozila i vrata u slučaju pogrešnog komandovanja.

 

Segmentna garažna vrata su najčešće korišćena garažna vrata. Izrađena su od aluminijumskih panela (segmenata) ispunjena poliuretanom. Daju mogućnost odlične termoizolacije garaže. Uz pomoć motora podižu se naviše i podvlače se pod plafon garaže. Mogu biti opremljena pešačkim vratima koja se mogu otvoriti kada su vrata u spuštenom položaju.

 

 

Rolo garažna vrata predstavljaju najjednostavnije rešenje za garažna vrata. Izrađena su od aluminijumskih lamelica punjenih poliuretanom zbog potreba termoizolacije. Podižu se rolajući se u kućište koje se nalazi u gornjoj zoni otvora. Mogu biti na ručni pogon kurblom ili na motorni pogon sa upravljanjem uz pomoć prekidača ili daljinskog upravljača.

 

 

 

Kipujuća garažna vrata (letećekrilo) predstavljaju vrata izrađena od jednog krila koje se okretno podiže prema plafonu garaže tako da se deo vrata nalazi u garaži, a drugi deo izvan garažnog prostora. Nemaju svojstva kvalitetne termoizolacije zato što su izrađena od jednoslojne limene konstrukcije. Uglavnom se koriste za unutrašnje pregrađivanje garažnog prostora u kolektivnim garažama. Uglavnom su na ručni pogon zato što se uz pomoć opruga jednostavno podižu. Mogu biti i na motorni pogon.

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...