Čuvanje i održavanje baštenskog nameštaja

article

 

Pravilno održavanje može da produži vek trajanja vašeg baštenskog nameštaja.Naše bašte i terase su produžetak našeg unutrašnjeg prostora. Baš kao i opremanje enterijera, uređenje spoljašnjeg prostora može biti skupa investicija.

 

Najvažniji element prilikom odabira baštenskog nameštaja jeste dugotrajnost. Kvalitetniji baštenski nameštaj nije mala investicija pa treba odabrati komade nameštaja koji su udobni i koji će stilom i dizajnom trajati što duže. Izbegavajte drečave boje i šare koje odvraćaju pažnju od lepote biljaka u vašoj bašti. Birajte boje i stilove koji se uklapaju u eksterijer. Klasični stilovi nikad ne izlaze iz mode. U današnje vreme postoji neverovatan izbor materijala od kojih se proizvodi baštenski nameštaj. Različiti materijali zahtevaju i različite načine održavanja. Pre nego što se odlučite za određeni materijal razmislite o par stvari: od korišćenja nameštaja do toga koliko truda ste spremni da uložite u održavanje i čuvanje. Evo nekih prednosti i mana materijala od kojih se izrađuje baštenski nameštaj.

Metalni nameštaj je lep, jak i dugovečan. Izrađuje se u različitim stilovima, od klasičnih do modernih. Mane su mu: visoka cena, ljuskanje boje, sklonost rđanju (osim garnitura od aluminijuma), može da bude veoma težak ako je izrađen recimo od kovanog gvožđa, neugodan za sedenje ako su visoke ili niske temperature vazduha.

Drveni baštenski nameštaj je dugotrajan i uklapa se sa okolinom. Jeftiniji je od metalnog nameštaja i vremenom dobija svoju karakterističnu patinu. Komforan je za sedenje bez obzira na temperaturu. Mane su: boja vremenom bledi, propadanje drveta usled vremenskih uslova ili štetočina koje napadaju drvo. Takođe izbor stilova kod izrade nameštaja od drveta za eksterijer je nešto manji.

Nameštaj za bašte izrađen od plastike je jeftiniji od drvenog ili metalnog. Veoma je lagan i ne podleže uticajima kiše ili sunca. Često su modeli na sklapanje pa je tako praktičan za odlaganje i štede nam prostor. Mogu biti izrađeni i od reciklirane plastike a originalnu boju zadržavaju duže od drveta. Mane palstike su: nije dugotrajna i može biti krta i pucati naročito ako se ostavlja napolju tokom zime, što je veoma teško popraviti ili zameniti.

Bez obzira na tip baštenskog nameštaja, ako želite da što duže traje to će zahtevati neku vrstu održavanja. Atmosferski uticaji dovode do izbleđivanja nameštaja i to naročito onog od drveta i pruća. Određene vrste drveta (npr. tikovina) tokom vremena dobijaju srebrnkastu boju što mnogi smatraju atraktivnim ali ako to nije vaš stil, redovnim tretiranjem proizvodima za drvo sačuvaćete originalnu boju. Ukoliko želite da renovirate i osvežite nameštaj potražite kvalitetne boje, specijalno namenjene za farbanje drveta ili metala i to radite u dobro provetrenom prostoru.

Za održavanje drvenog nameštaja, pored uobičajenih proizvoda za negu drveta, koristi se i ulje za drvo koje se nanosi nekoliko puta ukoliko je nameštaj tokom sezone direktno izložen suncu. Ulje treba primeniti dva do tri puta u toku proleća i leta a takođe postupak treba ponoviti pre zime. Tako produžavate vek trajanja. Za otklanjanje buđi sa drvenog nameštaja obično je dovoljna krpa i četka ali ne bi bilo loše da nanesete i sloj ulja.

Za čišćenje prljavštine sa tkanina i jastuka ne koristite izbeljivač ili oštre četke za ribanje kako ne bi dolazilo do oštećenja površina i još većeg prljanja i propadanja materijala. Možete koristiti blagi deterdžent rastvoren u toploj vodi i meku krpu. Za nameštaj od pruća koristite četkicu za zube i sredstvo za čišćenje drveta, a možete probati potpuno prirodno i ekološko sredstvo - vodu sa malo isceđenog limunovog soka.

Ukoliko imate problema sa rđom na metalnom nameštaju i nameštaju od kovanog gvožđa, otklonite je struganjem žicom, žičanom četkom ili šmirgl papirom, te tretirajte površine antikorozivnim sredstvom. Rđa nastaje iznenađujućom brzinom pa je potrebno brzo reagovati. Isto tako kod stare boje koja se ljušti, uklonite je, a zatim zaštitte od korozije i prefarbajte površine novom bojom.

Čuvanje baštenskog nameštaja preko zime preporučuje se u zatvorenom prostoru. Postarajte se da nameštaj pre odlaganja dobro očistite i osušite. Ne ostavljajte drveni nameštaj na toplom mestu da se drvo ne bi isušivalo, već ga odložite u garažu ili neko nadkriveno, prozračno mesto. Ne prekrivajte ga najlonom i sličnim materijalima gde ima vlage kako ne bi dolazilo do pojave buđi ili truljenja. Metalni nameštaj možete zaštititi od pojave rđe slojem voska za automobile. Takođe, pratite i uputstva proizvođača nameštaja. Zaštitite svoj baštenski nameštaj kako biste ga koristili mnogo godina.


Ponudu kvalitetnog baštenskog nameštaja i opreme za bašte i terase možete pogledati na našem portalu IDEALNI DOM u sekciji proizvodi - bašte i terase.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...