Chilmark House - ostrvska kuća za odmor

article

 

Američka firma Grei Organschi Architecture i Schiller Projects uzeli su glavne karakteristike  prirodnog terena Martha's Vineiard-a, ostrva kod Cape Cod-a, kako bi stvorili ovu idealnu kuću za odmor.

Chilmark House prostire se na površini od 4,25 hektara koja je okružena poljoprivrednim zemljištem i gleda na more. Arhitekte su u saradnji sa porodicom gotovo godinu dana pretraživali područje ne bi li našli odgovarajuće zemljište i lokaciju za izvedbu planiranog projekta.

Kako je teren na kojem je planirana izgradnja ovog doma L-oblika nagnut, arhitekte su vešto „ugradile“ dom u prirodni oblik brda i okolnog pejzaža, dajući celom projektu delikatnu ravnotežu između arhitektonskog ubacivanja i prirodnog okruženja. Cilj je bio stavranje kuće koja će biti u skladu sa prirodom.

Po rečima tima koji je radio na realizaciji ovog projekta, ovakav pristup zasnovan na poštovanju okolong pejzaža, vodio ih je u tome kako najbolje pozicionirati i postaviti kuću ne narušavajući pri tome arhitektonski i pejzažni proces koji se u ovom slućaju međusobno prožima i spaja.

Dug ulazni prilaz prati konture tla, prolazeći kroz okolno šipražje i stiže do istočne ivice kuće, a kamena staza vodi do ulaznih vrata.

Fasada od kedra obrađena je drevnom japanskom tehnikom Shou Sugi Ban (specijalno paljenje drveta), pa se tako u zavisnosti od vremena i osvetlenja, boja fasade menja u različitim dobima dana od bele, crne i sive.

              

Kuća je podeljena na gornji i donji deo , koje prekrivaju stakleni prozori od poda do stropa , pa se čini da prostor jedostavno teče jedan u drugi, a to sve povezuje fantastičan pogled na okean.

              

Na južnoj i severnoj strani kuće, podignuta su drvena stepeništa koja vode do zelenih dvorišta.

U donjem delu kuće smeštene su spavaće sobe, prostor za igru, medijske prostorije i teretana. Prostori za jedenje služe kao prostor za razmišljanje i čitanje.

              

 

               

Spoljni zidovi su izrađeni od betonske ploče. Veliki prozori i zastakljena vrata pružaju snažnu vezu sa pejzažom.

Kod unutrašnjeg dizajna, ideja vodilja je bila ista kao i kod eksterijera, da se što više stopi sa mestom na kome se nalazi. Veći deo nameštaja je specijalno dizajniran i projektovan za kuću, uključujući i svetla u dnevnoj sobi, trpezarijski kredenac, švedski sto, i nameštaj za spavaću sobu.

               

              

 

 

Photo: David Sundberg/Esto.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...