Boje u trendu za 2018. godinu

article

 

Zvanično smo već pri samom kraju 2017. godine. Iako ni sami ne znamo kako je vreme tako brzo proletelo, opet je došlo vreme da se upoznamo sa predviđanjima aktuelnih boja i trendova za novu, 2018. godinu.

Od svih nadolazećih trendova u dizajnu i uređenju enterijera, jedno je sigurno - boje zauzimaju najvažnije mesto, jer na kraju krajeva one određuju i daju ton  svemu što nas okružuje u našem domu, od nameštaja, boja zidova, dekora koji biramo i sve ostalo što podrazumeva dobar i osmišljen dizajn našeg prostora u kome boravimo.

Kompanija „Sherwin-Villiams“ predviđa da će trend boja u 2018. godini predstavljati duh savremenog života i predstavlja ih u tri tematske celine i palete boja, a to su: jedinstvo, povezivanje i iskrenost. Svaka od njih je inspirisana kolektivnom kulturom trenutka, od mode do tehnologije, i obeležava auru godine koja njome mora biti okružena.

Od „živahno“ plave i „digitalno“ zelene, do visoke definicije žute, boje rđe i crveno-smeđe, stvorene su tri palete boja koje svoju inspiraciju crpe iz novih globalnih trendova. Kolekcija boja predstavljena je kao inspiracija koja treba da dovede do razmišljanja, razgovora i inspiracija za narednu godinu, pružajući nove perspektive društvenog uticaja i njihov uticaj na trendove u boji i dizajnu.

Tim „Sherwin-Villiams“-a, koji je vodila Sue Vadden, direktorka marketinga boja, identifikovao je 36 boja, tražeći nadahnuće u prirodi, modi, pop kulturi i globalnom dizajnu kako bi kreirali i predstavili nam paletu boja koje izražavaju i obeležavaju iskrenost, afinitet i jedinstvo.

 

Jedinstvo

                        

Inspiracija: Roaming, Transkultura, Zajednica, Umetnički zanati, Autohtoni obrasci

Globalizacija i trenutna dostupnost podataka sa celim svetom i komunikacija bez granica, svakako ima više dobrih strana, ali sa njom dolaze i negativni uticaji, kao što su širenje nacionalizma i netolerancije, pa je čovečanstvu danas gotovo neophodan osećaj zajedništva koje se premešta na jedan globalni nivo, kao i zajedničko građenje i gajenje optimizma i jedistva.

Najintezivnije boje koje utiču na ovu paletu boja su raskošna pink i indigo.

Ova paleta i miks boja nas podseća na osećaj jednistva bez obzira gde se trenutno nalazimo, na povezanost gradova sa različitih strana sveta, koji postaju centri gde se susreću gastronomija, umetnost i zanati. Putovati, upoznavati i povezivati se sa različitim kulturama i običajima nikada nije bilo jednostavnije i gotovo je neophodno da bi opstali kao zajednica.

 

Povezivanje

                     

Inspiracija: Pop / Kultura mladih, Tehnika, Virtuelna realnost, Produktivnost, Životna sredina

Prelazimo u ritam sopstvenog algoritma. Od izbora fakulteta do radnje za hemijsko čišćenje, podaci koji su nam nadohvat ruke i koji nas okružuju utiču gotovo na svaku odluku koju donosimo. U visoko razvijenim zemljama, tehnolozi i informatički geniji su tako reći novi hipi pokret, puni progresivnih ideja i utopijskih ideala. Današnje generacije mašu zastavom slobode i svoja iskustva i doživljaje sveta trenutno prenose putem društvenih mreža, dostupne širom zemljine kugle.

Ova naša današnja planeta je pikselirana u narandžastoj, ljubičastoj, „digitalno“ zelenoj i „hi-fi“ žutoj boji. Paleta za povezivanje zasniva se na inovativnim tehnologijama, ona je moderna i razigrana, a njeni tonovi donose vitalnost i inovaciju tehničke kulture. Visoke tonove ove palete povežite sa neutralnim bojama mekane sive i neutralne bele, kako bi dobili taj moderan izgled koji nije prenaglašen i napadan.

 

Iskrenost

                        

Inspiracija: Tišina, Instagram, Minimalizam, Udobnost

Manje je više. Posedovanje materijalnog sve više gubi na značaju. Umesto u sefovima banaka, današnje generacije svoje vrednosti čuvaju na „Cloud-u“. Tišina više nije prazna, već retka i bogata mogućnostima. Naši pojmovi autentičnosti su komplikovaniji. Želimo da slavimo stvari koje su prirodne, nefiltrirane, a ipak smo okuprani od strane veštački obrađenih materijala. Mešanje materijala, stilova, spajanje nespojivog postalo je novo izdvajanje od gomile.

Tonovi ove inspiracije igraju se u pesku, u složenosti prigušene sive i mekim tonovima zelene, koji se savršeno harmonizuju. Ovi tonovi treba da se mešaju kako bi stvorili mir i prostor.

 

Fotografije: Sherwin-Williams

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...