Biljke koje čiste vazduh u vašem domu

article

 

Jedno od najvažnijih istraživanja vezanih uz upotrebu sobnih biljaka u svrhu prečišćavanja i osvežavanja vazduha sprovela je NASA 1989. godine kako bi astronautima u svemirskim stanicama omogučila što čistiji vazduh. Svaka od testiranih biljaka, u periodu od dve godine, na uobičajeni način je uzgajana u zasebnoj komori od pleksiglasa, u klimi kakva preovladava u domu ili u kancelariji.

U te komore, svakodnevno bi se ubacila tačno određena količina zagađivača, a nakon 24 sata, izmerila bi se količina štetnih materija u vazduhu, te uporedila sa količinom izmerenom pre zagađivanja. Istraživanje je pokazalo da pojedine sobne biljke, u roku od 24 sata, mogu ukloniti i do 90 posto različitih toksičnih materija iz prostorija u kojima živimo ili radimo.

 

Osim što čiste vazduh od otrova i toksičnih materija, određene sobne biljke upijaju elektromagnetna zračenja, umanjuju stres, ubijaju viruse i bakterije, prigušavaju buku, suzbijaju neprijatne mirise, oplemenjuju vazduh negativnim jonima, snižavaju koncentraciju prašine u vazduhu, i naravno ulepšavaju prostor. Većinu biljaka je lako nabaviti i verovatno ste se susreli sa njima u mnogim domovima, na stepeništima i kancelarijama.

 

Sansevieria trifasciata ili ‘svekrvin jezik’

                                      

Idealna je za spavaću sobu jer je jedna od retkih biljaka koja tokom noći ispušta kiseonik, a ne CO2. Osim toga, pročišćava vazduh od formalaldehida, benzena, trikloetilena, ksilena i toluena. Stručnjaci smatraju kako je 6-8 listova ove biljke dovoljno za spavaću sobu po osobi, kako bi se popravio kvalitet vazduha. Ova biljka spada u porodicu sukulenata, što znači da ne podnosi temperature niže od 10 stepeni. Preko leta zahteva češće zalivanje, odnosno kad je zemlja suva, dok je preko zime dovoljno zaliti jednom u nekoliko meseci.

 

Bambus palma ili Chamaedorea seifrizii

                   

Iz vazduha čisti ksilene, toluene i formalaldehide te osigurava vlagu koja nam je u zatvorenim prostorima preko potrebna tokom zimskih meseci. Bambus palma zahteva redovno zalivanje i dovoljno prostora jer može narasti i do tri metra. Iako joj je potrebna veća količina svetla ne trpi direktno sunce što je čini pravom sobnom biljkom. Osim bambus palme, vazduh u zatvorenim prostorima čiste i Areca palma, Damska palma (Rapis Excelsa) i Patuljasta urma palma (Phoenik roebelenii).

 

Clivia miniata

                                     Clivia miniata

Ova biljka veoma brzo čisti vazduh i oslobađa kiseonik, a specifična je jer jako dobro apsorbuje i dim cigarete pa je smestite u prostoriju gde se najčešće puši. Biljka zahteva svetlo, no nikako ne trpi direktno sunce i često premeštanje, kada je hladnije treba je retko zalivati, pogotovo ako se nalazi na hladnom mestu (idealna temperatura zimi 12 - 15 C). Nikako ne trpi ustajalu vodu pa obavezno nakon zalivanja isrpaznite tanjirić ispod saksije. Cveta u kasno proleće.

 

Liljan mira ili Spathyphillum

  Liljan mira ili Spathyphillum                                                                                                              

Ovu biljku bi svakako trebali imati u svom domu jer osim što uklanja benzene, ksilena, toluene, formalaldehide, amonijak, trikloetilene i amonijak, ova biljka eliminiše štetna zračenja monitora i tv ekrana, pa je preporučljivo držati je u blizini tih uređaja. Obavezno je kupite ukoliko svoje radno vreme provodite za računarom u kancelariji. Kako bi što bolje obavljala svoj 'posao' redovno čistite listove od prašine, držite ju na toplom, zalivajte jednom nedeljno i povremeno poprskajte s vodom. Ukoliko imate kućne ljubimce, držite ju na njima nedostupnom mestu jer je za njih otrovna.

 

Aloe vera ili Aloë barbadensis Miller

                    Aloe vera ili Aloë barbadensis Miller

Vazduh čisti od formalaldehida i benzena, a kad dođe do porasta količine hemikalija u vazduhu osut će se smeđim tačkicama. Aloe vera je lekovita biljka. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka, među njima vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezijum, mangan, cink, bakar , hrom, kalcijum, kalijum i gvožđe te 20 vrsta aminokiselina. Takođe je blagotvoran za kožu te se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, a gel iz biljke ne starije od tri godine može vam pomoći da zalečite posekotine i opekotine. Jednako kao i Sanseveria, Aloe vera spada u porodicu kaktusa i sukulenata koji osim što vrlo efikasno eliminišu bakterije, noću dodatno oslobađaju kiseonik te su idealni za spavaće sobe. Aloe vera voli svetlost i dobro je da letnje mesece provede napolju ali pripazite na direktno izlaganje suncu. Leti traži više vode.

 

Engleski bršljan ili Hedera helix

                    Engleski bršljan ili Hedera helix

Engleski bršljan uklanja formalaldehide, benzene, ksilena, toluene i trikloetilene. Dobro je nabaviti ovu biljku ukoliko imate kućne ljubimce jer su istraživanja pokazala da smanjuje količinu fekalnih čestica u vazduhu. Engleski bršljan je izdržljiva biljka koja brzo raste, ali ga je potrebno držati na umerenoj temperaturi i umerenoj svetlosti.

 

Bostonska paprat ili Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’

                    Bostonska paprat ili Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’

Bostonska paprat uklanja kisilene i toluene te je najefikasnija u uklanjanju formalaldehidea. Vlaži vazduh, a mirisom ubija viruse i bakterije koji se šire u vazduhu. Ova biljka jednostavnog izgleda je zapravo nešto zahtevnija za uzgoju od ostalih. S obzirom da je popularna pod nazivom "kraljica prašume" bitno je da je zemlja uvek vlažna i da vazduh u prostoriji nije suv. Potrebno je redovno uklanjati uvenule listove.

 

Fikus benjamin ili Ficus benjamina

                         Fikus benjamin ili Ficus benjamina

Uklanja formalaldehide, ksilena i toluene. Iako je ova biljka malo teža za održavanje, potpuno je vredna truda jer je možete oblikovati. Držite je na svetlom mestu, izbegavajući direktno sunce, te pazite da zemlja bude potpuno suva između zalivanja. U kasno proleće ju možete izneti napolje.

 

Zeleni ljiljan ili Chlorophytum comosum

                               Zeleni ljiljan ili Chlorophytum comosum

Uklanja formalaldehide, ksilena i toluene. Zeleni ljiljan je odlična biljka za početnike jer je vrlo izdržljiva i zaista ju je teško "ubiti". Voli indirektno svetlo i češće zalivanje (leti je zalivajte dva puta nedeljno, a zimi jednom nedeljno).

 

Ficus Robusta

                    Ficus Robusta

Uklanja formalaldehide, vlaži vazduh, uništava mikroorganizme iz vazduha. Jednostavan je za održavanje i trpi niže sobne temperature. Ima velike mesnate listove koje je potrebno čistiti od prašine.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...