Automatizacija kapija - Somfy pokreće život!

article

 

Koju kapiju da odaberem?

Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog da molite da vam otvori kapiju ako su vam ruke pune nakon kupovine. Štaviše, nemate potrebe ni za ključem: dovoljan je pritisak na dugme daljinca na privesku za ključeve, i kapija se sama otvara. A sama se i automatski zatvara posle nekoliko sekundi nakon što prođete kroz nju.

Klizna kapija

U ovom sistemu kapija klizi na postavljenoj šini. Klizni sistem je pogodan za pokretanje kapija svih dimenzija, kako manjih tako i većih. Šina treba da je dvostruko duža od širine kapije, i postavlja se u podnožju ograde (zida), dok se sama kapija kotrlja na točkićima po šini. Klizna kapija je idealno rešenje, kada nema dovoljno mesta ispred ili iza kapije, ili ako je neophodna veća širina same kapije. Cena motorizacije kliznih kapija je povoljnija u odnosu na krilne kapije, s obzirom da je dovoljan samo jedan motor (mehanizam) za pokretanje istih. Jedini uslov koji klizne kapije zahtevaju, jeste da šine moraju biti čiste - mora se očistiti sneg, blato, kamenje, led i sl. , koji bi sprečili normalno funkcionisanje kapije.
Od velikog broja Somfy motora za klizne kapije dobar izbor je robusni Elixo 500 sa 24 voltnom 3S komandom, koji je podoban za otvaranje kapija do 500 kg. sa radio (RTS) komunikacijom. Motor za 15 sekundi otvara kapiju širine 3m. U sam motor je ugrađen senzor za registraciju prepreka, koji u slučaju da kapija udari u nešto, zaustavlja motor. Motor se jednostavno programira preko displeja na upravljačkoj elektronici i pouzdano funkcioniše na temperaturama od -20 do +60 ⁰C.
Industrijske klizne kapije dimenzija mogu biti do 20m širine odnosno do 2000kg težine. Somfy motori za ovakve klizne kapije su Elixo 800, 1300 ili 2000. To su motori pogodni za velike kapije do 800, 1300 ili 2000kg. Težine. Ovi motori su predviđeni za 100 otvaranja dnevno, sa brzinom od 10m u minuti.

Dvokrilne kapije

Dvokrilna kapija se - kako iz samog naziva proizlazi – sastoji od dva krila. Zahteva više mesta nego klizna kapija. Može biti od metala, drveta ili PVC. Održavanje krilnih kapija ne zahteva posebnu pažnju, jedino se mora obratiti pažnja da na putanji kapije ne bude neke prepreke. Sa foto ćelijama možemo sprečiti nepoželjno zatvaranje kapije ukoliko se na putanji krila nađe neko lice, odnosno predmet. Nije potrebno posebno ravnanje, odnosno betoniranje tla. Ugradnja je moguća i na nizbrdici, a moguće otvaranje krila ide i do 150⁰ (sa Somfy Axovia Multi Pro motorom). Postoje motori sa pužnim pogonom ili pogonom preko „lakat” ruke. Prednost „lakat” motora, kao što je Somfy Axovia 220, je brzo otvaranje - kapiju otvara do 90⁰ za 10 sekundi. Motori sa pužnim pogonom, Ixengo L ili S, su motori specijalne izvedbe, otporni jakom vetru i sili.
U zavisnosti od tipa motora, težina po krilu može ići do 400kg, dok širina može biti do 4m. Zahvaljujući masivnoj izvedbi motori su dugog veka.
Prilikom zatvaranja, zadnjih nekoliko centimetra uspori se hod motora, štiteći tako kapiju od naglog udara krila na krilo.


Ostale prednosti automatizovanih kapija:

- Više nikad nećete ostaviti otvorenu kapiju prilikom odlaska
- Više ne morate da izlazite iz automobila kada pada kiša da biste otvorili kapiju
- Nema traganja za ključem – sam motor drži kapiju zaključanom
- Automatsko zatvaranje nakon isteka podešenog vremena
- Fotoćelije sprečavaju nepoželjno zatvaranje kapija
- Narandžasto svetlo upozorava prolaznike da je kapija u pokretu
- U slučaju nestanka struje rezervni akumulator obezbeđuje nesmetan rad kapije
- Sa Somfy interfona mogućnost otvaranja i kapije i garažnih vrata
- Sa jednim daljincem možemo otvoriti i kapiju i garažna vrata
- Podesiva brzina otvaranja odnosno zatvaranja (u zavisnosti od tipa motora)


Svi pomenuti motori se mogu nabaviti u Somfy predstavništvu:
www.somfy.co.rs

 

Za više informacija o kompaniji SOMFY i njihovom asortimanu posetite naš portal IdealniDom.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...