Arhitektura iz budućnosti - Dominion Office Building

article

 

Objekat: Dominion Office Building
Arhitekta: Zaha Hadid Architects
Dizajn: Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Dizajn direktor: Christos Passas
Lokacija: Dubrovka, Moskva, Russia
Dizajn tim enterijera: Raul Forsoni, Kwanphil Cho, Veronika Ilinskaya
Površina: 21184 m2
Godina: 2015. g.

 

Rad Zahe Hadid je poseban. Uvek na ivici skulpture i arhitekture, bila je arhitekta vizionar i alhemičar fluidne prostornosti višestruke perspektive i fragmentirane geometrije. Ona je pravila senzualnu arhitekturu, polimorfne strukture poput „materije u agoniji stvaranja“, kakvu bi se malo ko usudio. Jedinstvena i beskompromisna, bila je jedan od najznačajnijih stvaralaca nove paradigme u arhitekturi.

Na pitanje kako bi mogla da izgleda poslovna zgrada budućnosti, jedan od odgovora bi mogao da bude ovaj neofuturistički projekat, inspirisan ruskim suprematistima (El Lisicki) i konstruktivistima iz 1920-ih, koji su u svojoj arhitekturi pokušali da uhvate neuhvatljivu dinamiku kretanja. Svoju vezu sa tim idejama, Zaha Hadid je objasnila: „Poenta suprematizma je za mene u tome što on podseća na gledanje u galaksiju kroz mikroskop – kosmički osećaj“.

Objekat Dominion je jedan od prvih projekata izgrađenih za razvojni, kreativni i IT sektor. Lociran je u primarno industrijskoj i stambenoj zoni na jugoistoku Moskve. Projekat je nagrađen sa Royal Gold Medal for Architecture, koja je prvi put dodeljena ženi u 160 godina dugoj tradiciji.

Forma zgrade dinamičnog složenog oblika je određena serijom vertikalno naslaganih „ofsetovanih“ ploča, povezanih zakrivljenim elementima i dopunjenih dugim trakastim prozorima, koji celoj strukturi daju lakoću i volumen. „Zgrada nema glatku fasadu koja bi je transformisala u kutiju. Umesto toga, predstavlja nekoliko mesta na kojima se prenose ideje različitosti. To nije jedan objekat, već nekoliko objekata. Pokušali smo da razbijemo trend standardizacije, jer je izazov veći u haotičnoj spoljašnjosti. U ovom slučaju, izabrani oblik pomaže da se uspostavi dijalog sa okruženjem“ (Christos Passas).

Prkoseći ograničenjima savremene arhitekture i tradicije optičkih iluzija, unutrašnjost je nezaboravan prizor. Enterijer je „scena prostornog oslobađanja i napora dinamike koja skoro da stvara osećaj leta“ (Christos Passas). Dramatični centralni asimetrični atrijum prevazilazi običan dizajn. On se uzdiže kroz sve nivoe i obuhvata preklapanja crno belih oblika. Minimalistička paleta pojačava hipnotičku prirodu projekta, a balkoni, koji se na svakom nivou projektuju u atrijum i korespondiraju sa pomerajima envelope, se međusobno povezuju stepeništem. Zapanjujući dizajn stepeništa, gledan odozgo, stvara izuzetan vizuelni efekat. Stepeništa sa belim balustradama i sjajnim crnim gazištima se dijagonalno ukrštaju presecajući atrijum, dok zakrivljeni balkoni gledaju na izmičuću prazninu svakog sprata. Optički efekat iluzije, dodatno je pojačan crnim prugama, koje se pojavljuju kao izdužene senke na belom podu predvorja. Ukupan utisak interakcije između ovih prožimajućih ali suprotnih monohromatskih elemenata je spektakularan.

Na pragmatičan način su projektovani fleksibilni poslovni prostori, koji se prilagođavaju veličini i potrebama različitih kompanija. Kancelarije su organizovane u sistemu pravougaonih uvala sa staklenim vratima, kojima su povezane sa interaktivnom zonom na balkonima.

Periferno servisno jezgro pravi prsten oko atrijuma i, zajedno sa dodatnom uvalom koju gradi kolonada u blizini fasadnog omotača, pruža strukturalnu podršku. Ofsetovane podne ploče su konzolno uravnotežene između suprotnih strana zgrade. U pojedinim zonama, kolonade su uklonjene i zamenjene prepuštenim gredama, kako bi se ostvario neprekinut kontinuitet podne površine, kao potencijal za veće javne programe.

Menjajući tradicionalnu ideju prostora i arhitektonske geometrije, ostvareni su slobodni i otvoreni prostori puni prirodne svetlosti, koji daju osećaj bestežinskog i bezgraničnog. Hrabrom i originalnom arhitekturom i jedinstvenom grafičkom šemom materijala, poslovni centar je pretvoren u delo savremene umetnosti.

 

Mina Uverić, m. i. a.

 

 

Portal IdealniDom - opremite vaše dnevne sobe, spavaće sobe, kancelarije i radne sobe. Nameštaj, dekorativni predmeti i oprema za dečije sobe, kupatila, kuhinje, trpezarije, bašte i terase, predsoblja.

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...