Amager Bakke - veliki ekološki projekat

article

 

Najčistija fabrika za preradu otpada Amager Bakke  je veliki ekološki projekat, postrojenje koje kombinuje spaljivanje otpada i energetsku obnovu i trenutno je u toku njegova realizacija u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu.

Novo postrojenje zameniti će 40 godina staru spalionicu otpada do kraja 2017. godine. To je gigantski građevinski projekat koji pokriva površinu veličine sedam fudbalskih terena.

Postoje mnoge inovativne stvari koje Amager Bakke fabriku izdvajaju od bilo kojeg drugog postrojenja takve vrste, a to će sigurno biti jedna od najčišćijih fabrika za preradu otpada i proizvodnju čiste energije na svetu.

Ne samo da će bti najviša i najveća građevina u Kopenhagenu, nego će u sklopu fabrike na njenom krovu biti izgrađena ski staza, kao i zid za penjanje koji će biti novi rekreativni prostor za stanovnike grada.

Amager Bakke fabrika je mnogo više od zbira njenih prilično izuzetnih karakteristika. Ona predstavlja prekretnicu u dizajnu životne sredine i to je sigurno jedan od najradikalnijih predstavljanja arhitekture kao sredstva javnog angažovanja i eko osvešćivanja našeg vremena.

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Unikatan, nepraktičan komadni nameštaj

Danas postoje različite mašine za obradu i pravljenje nameštaja. Međutim, ono što je još uvek na ceni, a retko se pronalazi, jeste ručni rad...

Saznaj više...
article

Da li planirate kupovinu tuš kabine ?

Kompanija Marconio Whirlpool SPA vam je spremila kratak vodič kroz različite tipove tuš kabina. Odaberite kvalitetan proizvod koji će vas svakodnevno regenerisati i omogućit...

Saznaj više...