39. Salon arhitekture

article

 

39. SALON ARHITEKTURE
29. mart – 30. april 2017.

U realnosti!

 

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture u Beogradu tematizovan je pitanjem prostornog odnosa između arhitekte kao stvaraoca i pojave – realnosti shvaćene kao aktuelna nemogućnost u odnosu na aktuelno stanje stvari u Svetu, ovde i sada. Pridev „realnost“ ovde se razume kao oprostoreno Realno, uvek prisutno kao neka vrsta pukotine – prekida unutar stvaralačkog procesa. Drugim rečima, Realno je neka vrsta osnove za mogućnost arhitekture koje, ujedno, stoji kao njena nemogućnost. Sledstveno tome, kako je pitanje Novog – pitanje mogućnosti nemogućeg, to se na ovogodišnjem Salonu za polaznu tačku uzima Realno, kao sveprisutna aktuelna formalizacija koja stoji naspram novine (promene) i, kao takvo, tesno povezano sa stvaralaštvom i budućnošću.

 

                   

 

Ovogodišnja tematizacija 39. Salona arhitekture treba da otvori novo preispitivanje arhitekture u konteksu u kome ona nastaje. Upravo je na delu arhitektura bez arhitekata, dok su sakupljeni ostaci arhitekture na izložbama bitni samo izlagačima. Čini se da  željena realnost izmiče, a na horizontu se pojavljuje neka druga arhitektura, neka nova realnost koju još nismo spremni da „prihvatimo“. Umesto što stvaramo relanost samoizolacije, svi mi koji se nazivamo arhitektama moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost.

Predrag Milutinović je dobitnik Gran prija 39. Salona arhitekture koji je pod sloganom "U realnosti" otvoren u Muzeju primenjene umetnosti i trajaće do 30. aprila.

                   

Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 77 u šest kategorija. U žiriju ovogodišnjeg Salona su bili: Duško Filipovski, Miroljub Stanković, Nenad A. Stjepanović, Irena Videnov i Maruša Zorec.

Sledstveno sloganu, Salon će se tokom svog trajanja baviti pitanjem prostornog odnosa između arhitekte, kao stvaraoca, i pojave - realnosti, kao aktuelne nemogućnosti u odnosu na aktuelno stanje stvari u svetu - ovde i sada. Naime, poslednjih decenija mnogo pažnje je bilo usmereno na spektakularno u arhitekturi, a znatno manje na potrebe društva.

U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ograničenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. Zbog toga svi koji se bave arhitekturom i kojima je do nje stalo moraju da se za to i bore. Nema ko drugi, to je realnost, ukazuju organizatori.

I ovaj put, Salon će imati bogat program među kojima su blok pratećih izložbi posvećenih istoriji arhitekture Beograda: "Arhitektura akademizma - Milutin Borisavljević i Dimitrije M. Leko" kao i "Građenje grada - daleki pogled iz blizine na Blokove 1 i 2 Novog Beograda" . Tu je i događaj na zatvaranju Salona "Profesoru s ljubavlju" posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića.

Tokom trajanja Salona organizovaće se panel "Tačka oslonca" o značaju lika i dela Alekseja Brkića, a od aktuelnih tema planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata kod nas. Prvi put na Salonu je otvoren poseban konkurs za dodatni prateći program koji je Savet Salona ustanovio prošle godine a odnosi se na: tematske panel- diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematsku radionicu i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja.

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje or...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...