09.10.2012

Novi tržni centar u Novom Sadu

U četvrtak, 11. oktobra, u Novom Sadu otvara se maloprodajni park, prva investicija izraelske kompanije "Big si" u Srbiji, vredna 50 miliona evra. Posao u tržnom centru dobiće 500 radnika. Novi koncept poslovanja doneće niže cene, najavljuju investitori. U Srbiju su, kažu, došli s namerom da ostanu i planiraju da u narednom periodu izgrade petnaestak sličnih objekata.

Posao koji je počeo pre godinu i po dana, privodi se kraju. Investitori očigledno imaju iskustva jer su vlasnici više od 50 tržnih centara u Americi, Indiji i Izraelu. Ovaj tržni centar u industrijskoj zoni Novog Sada, nedaleko od Novosadske mlekare, ima 40.000 kvadrata i hiljadu i po parking mesta i prvi je takav projekat te kompanije u Evropi.

"Mi ne zidamo i prodajemo. Mi zidamo i ostajemo. Vodimo posao. Radimo sa lokalnim stanovništvom" navode u kompaniji "Big si. Odlučili smo da dođemo u Srbiju. Glavni razlog je što ovde nema dovoljno konkurencije, trgovina nije razvijena. Kriza je svuda u svetu, u Evropi. Donosimo novi koncept na ovo tržište, koncept po kome su radnje jeftinije za iznajmljivanje. To će doneti jeftinije proizvode ljudima u Srbiji" rekao je Robert Jahav, generalni direktor "Big si - Srbija".

Trgovina u Srbiji razvija se u dobrom smeru, ali presporo, kažu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.
"Svaka investicija koja donosi konkurenciju i koja direktno utiče na niže cene je dobrodošla. Mi svaku investiciju tog tipa podržavamo. Pre smo za investicije u proizvodnju i proizvodne pogone,  da dođe što više stranih investitora kako bi se konkurentnost i u proizvodnji povećala, a ne samo u trgovini", navodi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Od početka krize 2008. do juna ove godine u Srbiju je investirano više od 5,7 milijardi evra. U tom periodu najviše je ulagano u energetiku, automobilsku industriju i maloprodaju. Najveći investitori su ruski "Gaspromnjeft" sa 947 miliona evra, zatim italijanski "Fijat" sa 940 miliona i belgijski "Delez" sa 933 miliona evra.

Izraelski investitori kažu da u naredne dve godine nameravaju da ulože oko 100 miliona evra u slične tržne centre u Beogradu, Jagodini i Šapcu. Sledeća ulaganja su u Nišu, Subotici, Zrenjaninu i Kragujevcu, a potom najavljuju poslovanje u gradovima od 100 i više hiljada stanovnika.

rts.rs

 • Kompaniju koja na internetu ima istaknutu cenu proizvoda:
 • 1. kontaktiraću bez obzira da li je cena istaknuta
   (10)
 • 2. kontaktiram samo one koji istaknu cenu
   (47)
 • 3. ne kontaktiram ni jedne, ni druge
   (1)
 •