02.10.2012

Boje u trendu

Promenom godišnjih doba menja se i trend boja koje dizajneri upotrebljavaju u opremanju prostora. Kako bi vaš dom bio u trendu nije nužno praviti velike promene. Važno je da povremeno kritički sagledate svoj trenutni životni prostor i shvatite kako male promene mogu imati veliki značaj. Ne samo da vaš dom može izgledati modernije i zanimljivo, promenom ćete naterati sebe da izađete iz kolotečine i osećate se bolje u svom okruženju. Bez obzira da li je u pitanju samo izbor nove boje za zidove ili par novih jastučića za vašu sofu, povremenim, manjim promenama u dekoraciji enterijera bojama u trendu, učiniće da vaš dom uvek izgleda sveže i zabavno. Dakle, koje boje su u trendu za završnicu ove godine i šta se predviđa u godini koja je pred nama?

NOVI RETRO - Stari stil se vraća na nov način! Ove sezone imate sreće ako ste sačuvali stare stolice u cvetnim dezenima poput onih iz šezdesetih godina. Ako niste vični čuvanju starog nameštaja, svoj prostor možete ulepšati dekorom u svetloj boji limete, narandžastoj, elekrično plavoj, crvenoj i nijansama roza, pink i žute boje. Ove smele boje dobro se uklapaju svojom drskošću i pozivaju da se poigrate s njima. To znači da možete jednom od intenzivnih boja okrečiti zid ili hrabro dodati u svoj prostor jedan atraktivan komad nameštaja. Ne plašite se da malo "podivljate" što se tiče boja. Jedan dobar komad nameštaja u jarko crvenoj boji kao na primer zidna polica ili tv komoda, može biti dobar i siguran izbor. Ako ste pak malo smeliji, preporučujemo nešto malo glamuroznije i upadljivije, kao što su kauč, fotelja ili stolice u nekoj od ovih boja.

RAPSODIJA U PLAVOM - Plava boja je veliki hit 2012. godine, a predviđa se da će taj trend nastaviti i u 2013. Za razliku od drugih boja, plava boja nema određenu nijansu ili ton. U obzir dolaze sve varijante plave, od svetlih do tamnih boja i tonova. Plava je boja koja smiruje tako da što se tiče ove boje, ne treba da osećate nervozu. Možete da upotrebite sve plavo što imate i nećete pogrešiti ili preterati, efekat će i dalje biti umirujuć. Za 2013. godinu pretenduje se bojama kao što su svetlo plava, mornarsko plava, zeleno-plava, tirkizna i sve mešavine plave boje. Ovaj trend plave boje odličan je za kuhinje i kupatila. Ako ne želite mnogo da menjate prostoriju, dovoljno je na primer da prilikom zamene kuhinjskih pločica uradite mozaik gde možete ubaciti nešto plavih pločica ili možete obojiti jedan zid kupatila u nijansu plave i tako osavremeniti enterijer. Naravno i dodavanje ukrasnih predmeta i dekoracije u plavoj boji transformisaće potpuno izgled vaše prostorije.

VATRENO CRVENA I AROMATIČNO NARANDŽASTA - Ovo su dve tople boje kojima popularnost sve više raste! Vatreno crvena boja poput crvene paprike ili narandžasta poput pomorandže, to su boje koje nas stimulišu i daju nam energiju. Zajedno, te dve boje se mogu dobro upariti sa drugim toplim bojama kao što su pink ili intenzivno žuta. Različitim nijansama ovih boja može se postići slojevit izgled koji odlično izgleda u enterijeru. Ako "zavirimo" unapred, u sledeću godinu, nailazimo na boju mahagonija, trešnje i tople boje egzotičnih začina. Za one koji se ne usuđuju recimo ofarbati zidove u ove jarke boje, predlažemo upotrebu detalja kao što su manji tepisi ili staze, ukrasni jastuci, zidna dekoracija, stona lampa i slično. To će sigurno "začiniti" vaš prostor i pomoći vam u odluci da li vam se ove trendi boje sviđaju ili ne.

LEDENE NIJANSE - Sve je veći porast upotrebe hladnih, pastelnih boja kao što su mentol zelena i nežne kombinacije boje lavande i sive. One su odlična alternativa (ili dodatak) uobičajenim neutralnim bojama stvarajući jedan meki, skoro starinski osećaj koji podseća na boje prirode. Da biste isprobali ovako nešto, možete početi upravo sa nečim iz prirode - uzmite jorgovan, lavandu ili cveće slične boje i stavite ga u vazu srebrno sivih tonova, a zatim vidite kako izgleda u sobi. Takođe možete se poslužiti prekrivačima za krevet ili presvlakama za nameštaj koje se lako mogu skinuti i promeniti po želji. Ove kombinacije boja preporučuju se za spavaće ili dečije sobe, ali isto tako lepo izgledaju i u ostalim prostorijama.

ODVAŽNE NEUTRALNE BOJE
- Neutralne boje su uvek u stilu, a ponekad su najbolji izbor za velike komade nameštaja kao što su sofe ili garniture. One su veoma lake za uklapanje u svaki ambijent a što je najvažnije, bez obzira na promenu trendova, njih uvek možete zadržati bez ikakve promene. Aktuelne neutralne boje su čokoladna braon, duboki tonovi boje tena ili kože, bogati maslinasti tonovi, nijanse boje senfa. To su odvažne, smele boje koje će stvoriti "zemljanu" atmosferu i jedan treperavi, vibrirajući osećaj, mnogo više nego standardne neutralne boje. Takođe još jedan trend u neutralnim bojama je inspirisan tzv. "ostrvskim" izgledom, odnosno belo-na-belo izgledom. To je izgled kod koga se malo teže održava čistoća ali njime se enterijer može potpuno otvoriti i osvežiti. Takav izgled može se veoma lako dopuniti raznobojnim detaljima, jastucima ili tepisima.

Idealnidom.com

>
9
8
7
6
5
4
3
2
1
<<
<
 • Kompaniju koja na internetu ima istaknutu cenu proizvoda:
 • 1. kontaktiraću bez obzira da li je cena istaknuta
   (10)
 • 2. kontaktiram samo one koji istaknu cenu
   (47)
 • 3. ne kontaktiram ni jedne, ni druge
   (1)
 •