07.10.2012

Srbija neotkriveno tržište

Srbija je najinteresantnije tržište nekretnina u regionu, izjavio je generalni direktor "Ecovis ConFidas" u Srbiji Aleksandar Samonig.

On kaže i da Beograd ima odlične uslove za masovniji dolazak stranih investitora.

"Srbija je jedino je tržište u Evropi koje još nije otkriveno", rekao je Samonig, direktor firme za poreski i menadžment konsalting, koja je deo medjunarodne "Econvis" grupe.

Beograd je, prema Samonigu, najperspektivnije tržište nekretnina zapadnog i istočnog Balkana, a strani investitori se posebno interesuju za gradnju hotela, logističkih centara i proizvodnih hala van Beograda, kao i "ritejl" (retail) parkova.
"Ritejl parkovi" (ili "centri moći") su tržni centri koji se prostiru na 250.000 do 750. 000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje nizovima malih prodavnice, koje dele jedinstven parking prostor.

Samonig je kazao da Srbija ima velike šanse dovede strane investitore koji nisu dovoljno upoznati sa perspektivom ovog područja. Vlada Srbije mora što više da olakša stranim firmama koje nameravaju da počnu poslovanje u Srbiji, mišljenja je Samonig dodajući da "Ecovis ConFidas" može da pruži korisne savete kako otkloniti prepreke za dolazak investitora.

"Srbija mora da bude manje komplikovana i mogla bi da bude veoma uspešna zemlja u regionu", naglasio je Samonig. Samonig je primetio i da ima puno nedovršenih velikih objekata u Beogradu, a da banke nisu spremne da finansiraju nove projekte.
Krediti koje banke odobravaju bi, po Samonigu, trebalo da budu povoljniji i da "nije štos u tome da budu na 100 godina, jer toliko nećemo živeti, već u njihovim drugim uslovima".

Kompanija "Bena" je najavila da će 15. novembra otvoriti centar u Beogradu u saradnji sa "Ecovis ConFidas" grupom. Te dve firme su u Beogradu osnovala preduzeće "SEE Business Embassies", poslovni prostor će otvoriti u poslovnom centru "Ušće" i zvanično početi poslovanje u Srbiji.

Poslovni koncept, po kome je poznata "Bena" - tržišni lider za poslovne centre u Austriji, namenjen je kompanijama iz inostranstva, Srbije i regiona, koje fizički još nisu prisutne u Beogradu, rekao je generalni direktor firme Aleksandar Varendorf za Tanjug. Po Varendorfu, za takve centre najviše se interesuju preduzeća srednje veličine.

Izvor: B92/tanjug

>
7
6
5
4
3
2
1
 • Kompaniju koja na internetu ima istaknutu cenu proizvoda:
 • 1. kontaktiraću bez obzira da li je cena istaknuta
   (10)
 • 2. kontaktiram samo one koji istaknu cenu
   (47)
 • 3. ne kontaktiram ni jedne, ni druge
   (1)
 •