Dizajn poezije i svetlosti - Sliced Porosity Block

article

 

Objekat: Sliced Porosity Block

Arhitekta: Steven Holl Architects

Lokacija: Chengdy, China

Površina: 310 000 m2

Godina: 2007. - 2012.


Projekat hibridnog kompleksa velikodušnih javnih površina okruženih sa pet kula, poetske forme „izrezane suncem“, rezultat je istraživanja vajanog poroznog urbanizma. Ideje poroznosti, prepoznatljive i na ranijim projektima, Steven Holl podiže na viši nivo rafiniranosti i bujnosti.

 

U njegovom dizajnu postoji filozofski, tj. fenomenološki prizvuk. Osetljivost na svetlost, oblik, zvuk, mesto, istoriju, ali i na metaforičko mišljenje, u skladu je sa istraživanjima čiju inspiraciju nalazi u teoriji filozofa Wittgenstain-a i Heidegger-a. Wittgenstain je u delu „Opaske o bojama“ pisao: „Dodavanjem bele briše se granica između svetlog i tamnog, svetlosti i senke“. Na toj liniji promišljanja, Steven Holl u svoj dizajn uvodi svetlost kao arhitektonski element par exellence. Istražujući interakciju svetlosti sa prostorom i ljudima u njemu, stvara čudesne prostore koji izmiču. U slučaju ovog projekta on ide dalje, nadahnjujući se kineskom tradicijom, naročito poezijom pesnika Du Fu-a.

Već na prvim skicama projekta, on dovodi u pitanje tipične moderne zakone tornja i tla. Podijum projekta, njegov pejzaž i cirkularna infrastruktura, dobijaju uzemljenje u bazi. Jaka dinamika utiče, ali i proističe iz interakcije masa, praznina i rezultujuće paralakse njihovih spojeva. Uprkos velikim dimenzijama kula, odolelo se iskušenju kreiranja nebodera kao objekta – ikone, već je oblikovni proces usmeren na optimizaciju distribucije prirodne svetlosti. Potrebni nivo izloženosti sunčevoj svetlosti u okruženju urbanog tkiva je implicirao precizne uglove sečenja egzoskeleta betonskog rama strukture zgrada. Visoki ostakljeni otvori sa zemljotresnim dijagonalama predstavljaju opnu zatalasanih masa, koje plutaju između urbane forme i prirodnog pejzaža, i zarobljavajući izrezbarenu svetlost, ostvaruju nestalnost u stalnim uslovima. Interakcija svetlosti i forme treba da podseti na večnu promenljivost svetlosti, kao na ranim Monet-ovim studijama katedrala. Ali, ako se pogleda malo bliže, herojske forme govore više o delikatnoj senzitivnosti.

Ono što razbija razmeru do nivoa izrezbarenosti mase, su tri idiosinkrazijska otvora utisnuta u kule, forme koje postavljaju centre interesa na osu sa pešačkim stazama. To su Paviljon istorije (the Pavilion Of History – Steven Holl), Paviljon svetlosti (the Light Pavilion - Lebbeus Woods), i Lokalni paviljon umetnosti (the Local Art Pavilion). Paviljon istorije je konstruisan od čelika, sa enterijerom od prirodno perforiranog lokalnog bambusa. Paviljon svetlosti je zamišljen kao eksperimentalni prostor, koji pruža posetiocu doživljaj novog iskustva prostora. Strukturalni stubovi artikulišu unutrašnji prostor, stepenište i platforme. Osvetljenjem iznutra, stubovi kreiraju svetleći prostor. Ovaj kvalitet je pojačan ogledalskim površinama, koje zatvaraju paviljon i vizuelno proširuju prostor u beskonačnost. Od unutra ka velikom javnom trgu, svetlucava struktura zrači i menja boje, koje simbolizuju praznike, doba dana, mesece i godine.

Urbani blok formiraju pet kula mešovitih namena i veliki javni prostor njima uramljen. Zgrade pažljivo oblikovane spoljašnjosti, zadovoljavaju savremene potrebe u kulturnom okviru lokalne istorije. U dve kule visine 120 m su smešteni poslovni prostori, jedna kula visine 119 m je hotel, dok su ostale dve kule visine 112 m stambenog karaktera.

Pored svoje programsko sadržajne dimenzije, arhitektura ovih objekata se artikuliše i kao okvir za veliku urbanu terasu formiranu u „tri doline“, praćene sa tri simbolička vodena toka. Inspiracija za ovo rešenje je u stihovima velikog pesnika Du Fu-a: „Nošeno olujom od severoistoka ka jugozapadu, vreme je ostalo nasukano u Tri doline.“

Pripadajuće vodene bašte su formirane na konceptu vremenskih pojmova: Fontana kineske kalendarske godine, Fontana dvanaest meseci i Fontana od trideset dana. Ova jezerca funkcionišu kao krovni prozori šestospratne šoping zone, pozicionirane ispod nivoa multi level trga, oblikovanog od kamenih stepenica, rampi i drveća. Na strogom crno-belom tkanju, pomalja se transparentno osvetljenje iz prodavnica, na način kako se boja iznenada pojavljuje u crno-belim filmovima Andreja Tarkovskog.

Ekološko stanje arhitekture sa poetskom formom zadovoljava najviše standarde. Blok se greje i hladi pomoću 468 geotermalnih bušotina na dubini od 90 m, vodene bašte koriste recikliranu kišnicu, dok trave i lokvanji ostvaruju prirodni efekat hlađenja. Visoke performanse zastakljivanja, energetski efikasna oprema i korišćenje regionalnih materijala su, između ostalih, metode kojima je dostignut LEED Gold rating.

Projekat Sliced Porosity Block pomera granice arhitekture na senzibilan i konceptualan način, zbog čega je primer kreativnog urbanizma. Vrednost uspešnih i smelih projekata je oslobađanje od rigidnog mišljenja i ukorenjenih metodologija. Ovaj projekat nadilazi stavove arhitektonskog jezika i vremena, u nameri da uhvati suštinu prostora, nešto što je izvan izrecivog.

 

Tekst: Mina Uverić m.i.a.
Fotografije: Iwan Baan

 

 

 

Ostali naslovi

article

Podovi i podne obloge

Podovi i podne obloge su po prirodi svog položaja površine koje treba da istrpe najviše nepovoljnih uticaja. Ovo je osnovni razlog zašto moraju biti izrađene o...

Saznaj više...
article

Univerzum - Dečiji vrtić novog doba

Vrtić Univerzum, delo arhitekata Biljane Vukelić Mikić i Milice Vukelić, koji odskora postoji na Novom Beogradu u Bulevaru Mihajla Pupina 165, predstavlja primer nesvakidašnje or...

Saznaj više...
article

Automatizacija kapija - Somfy pokreće ži...

Koju kapiju odabrati? Zahvaljujući motorizaciji odnosno automatizaciji kapije, ulazak u kuću je jednostavan i pri lošem vremenu (kiši, snežnim padavinama). Ne morate nikog...

Saznaj više...